Óriási a szúnyoginvázió, sokan hólyagos csípésekre panaszkodnak

F.C. | 2024. Június 24.
Többféle technológiát is bevetnek ellenük a szakemberek.

A sok eső és az árhullámok miatt rengeteg a szúnyog. Mint a Tények tudósításából kiderül, főként a vízpartok mellett alig lehet megmaradni. Többek szerint sokkal agresszívabbak az idei szezonban a szúnyogok – amelyek este sokkal aktívabbak -, ráadásul hólyagos csípést is okozhatnak.

A szúnyogok ellen többféle technológiát is bevetnek a szakemberek: irtják biológiai módszerrel, de kémiai szúnyoggyérítést is végeznek.

A szúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt készítményt alkalmaznak, amelynek a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatása, ezt a természetvédelmi területek kivételével még élővízben is lehet használni. A könnyen megközelíthető lárvatenyészőhelyeket a földről, autóra szerelt nagynyomású permetezővel, vagy háti permetezővel kezelik, míg a nagy kiterjedésű, nehezen megközelíthető élőhelyekre légi úton juttatják ki a szükséges szert. A biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen hatástalan, ellenük a települések belterületén az esti, éjszakai órákban lépnek fel irtószer permetezésével – mondták el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A készítményt nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél litert – porlasztva juttatják ki a szakemberek. Az alacsony dózisban alkalmazott szer emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

A héten 6 budapesti kerületben és az ország 380 településén lesz szúnyoggyérítés. A 13 vármegyét és Budapestet is érintő kezeléseket 84 ezer hektáron végzik a szakemberek.

Idén amúgy már februárban megjelentek a szúnyogok és akár októberig is eltarthat a szezonjuk. A hazai fajok kora reggel és napnyugta után aktívak, és akkor csípnek. A meglévő 50 őshonos faj mellé azonban újabb szúnyogfajok érkeztek Magyarországra: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Az inváziós, idegenhonos fajok gyorsabban szaporodnak és napközben is csípnek, valamint betegségeket is terjeszthetnek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version