Otthon

7 bevált szúnyogriasztó praktika

Van, aki már a Facebookon rendezett lájkgyűjtést, hogy kikönyörögje a szúnyogirtást, de Baján sem fényes a helyzet. 7+7 praktikát hoztunk az idei, szúnyogokban gazdag nyárra.

„Segítsetek! Elviselhetetlen a helyzet a XXII. kerületben! Nem tudunk kimenni a kertbe, az utcákra! Csak ígérget az OKF, de nem tesznek semmit! 1 lájkkal és 1 megosztással segítesz, hogy itt is legyen szúnyogirtás!” – írta ki a Facebookra egy elkeseredett vérdonor/szenvedő helybéli hétfőn. Nem tudni, hogy a több mint négyezer megosztás segített-e bármennyit, mindenesetre szerdán már ott köröztek a fejük felett a szúnyogirtót szóró repülők.

7 bevált szúnyogriasztó praktika

Baján is rajzanak

A rengeteg kommentből kiderült, hogy más vízparti településeken sem rózsás a helyzet. Valaki Bajáról azt írta be, hogy este már nem lehet kimenni a kertbe, pedig ott még le sem ment a víz. Korábban már adtunk tanácsokat arra, hogyan előzzük meg a szúnyogcsípést, hogyan készíthetünk házi szúnyogriasztó gyertyát citronellával és hogyan kezeljük a kínzó csípéseket, most egy adag házi szúnyogűző praktikát osztunk meg veletek:

1. Próbáld ki a természetes, bio- stb. szúnyogriasztó permeteket, tejeket, zsírokat. Ezek általában az erős szagukkal hatnak a szúnyogokra. Lehet, hogy nem annyira hatásosak, mint a kémiai riasztóanyagok, de sokkal jobbak a semminél. Jókora mennyiséget kell belőlük használni, ha hatást akarunk elérni.

2. Párologtass erős szagú (illó-)olajokat. Próbáld ki a citrusolajat, fahéjolajat vagy teaolajat. Magadra is kenheted, gyertyás párologtatóval is eregetheted. Úgy fejti ki a hatását, hogy a szúnyogok megzavarodnak, kevésbé tudnak tájékozódni, nehezen találják meg az embert.

3. Próbálj nem izzadni, öltözz olyan ruhába, amiben nincs meleged. Az izzadság (az emberek által nem is érezhető) egyik komponensét ugyanis megérzik a szúnyogok és odacsalogatja őket az áldozatukhoz. Állítólag a szúnyogok csípik a sötét színű ruhákat, tehát inkább válassz világos színeket.

7 bevált szúnyogriasztó praktika

4. Ellenőrizd a szúnyoghálókat, nincs-e rajtuk valahol egy lyuk, egy nehezen észrevehető helyen szakadás, vagy a szélük nem vált-e el egy sarkon a kerettől. A szúnyogok gyakran a szúnyogháló rögzítése mellett, vagy egy nyitva felejtett szellőzőn keresztül hatolnak be a csábító húsokat tartalmazó házakba.

5. Ha a kertben dolgozol, vegyél hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú inget vagy pólót. Minél több részedet takarod ruhával, annál kevesebbet kell befújnod vegyszerrel. Durván szúnyogos területen takarhatod a fejed egy kapucnival vagy a nyakad egy sállal.

6. Ne költsd a pénzed elektromos szúnyogirtókra, ugyanis ezek egyáltalán nem működnek. A sejtelmes kék fényt kibocsátó, elektromossággal rovarokat sütő berendezések teljesen hidegen hagyják a szúnyogokat. Legfeljebb néhány beteg legyet és muslicát kapnak el.

7. Ültess sok citromfüvet és nagyon illatos, illóolajos növényt (zsálya, rozmaring, levendula, menta) az ablakok és ajtók közelébe. Minél több az ilyen növény, annál tovább tartózkodhatsz a teraszon anélkül, hogy a szúnyogfelhő észrevenné a jelenléted. A büdöske (a név kötelez) szintén teszi a dolgát. A macskamenta szúnyogűző hatását kutatások is igazolják.

Bevethetsz LED-lámpákat és ventillátort is. A további hét praktikáért kattints a hobbikert.hu-ra!>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top