Akár kertedben, akár erkélyeden nevelgeted a paradicsomokat, mostanra egészen biztosan elérkeztél már az első szüreteléshez, locsoláskor pedig folyamatosan figyelgeted, vajon mennyi gyümölcs érik éppen a zöld levelek között. Hatalmas élmény a frissen szedett paradicsomokból készíteni vacsorához a salátát, bőséges termés esetén pedig akár a lecsót is. Az pedig különösen nagy siker, ha érzed, mennyivel zamatosabb és édesebb a saját termesztés ahhoz képest, mint amit az üzletek polcairól viszel haza. A következő néhány praktikával elérheted, hogy paradicsomod még ízesebb és még finomabb legyen!
Kerüld a túlzott öntözést. A paradicsomod inkább többször kapjon kevesebb vizet, így ugyanis kisebb eséllyel reped meg, az egyenletes vízellátással pedig csökken a veszélye annak, hogy elmosd a tápanyagokat és higítsd a cukortartalmat (Fotó: GettyImages)
A tojáshéj gazdag kalciumban, ami elősegíti az egészséges gyümölcsfejlődést és megelőzi a virágvég rothadását, a kávézacc pedig nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, ami javítja a talaj termékenységét. Szórd ezeket a paradicsom földjébe! (Fotó: GettyImages)
A rendszeres gyomlálás csökkenti a versenyt a tápanyagokért és a vízért, így a paradicsom több tápanyaghoz jut. (Fotó: GettyImages)
Várd meg, amíg a paradicsom teljesen éretté válik a növényen, mert ekkor a legédesebb. A napos órák után, délután vagy kora este szedd le őket, amikor a cukortartalmuk a legmagasabb. (Fotó: GettyImages)
A felesleges levelek eltávolítása, növeli a levegő áramlását és a napfény elérését, ami elősegíti az egyenletes érlelést és az édesebb paradicsomokat. (Fotó: GettyImages)