nlc.hu
Egészség

A paradicsom a legjobb, ami a testeddel történhet

A paradicsom a legjobb, ami a testeddel történhet

Legyen szó piros, narancssárga vagy sárga paradicsomról, ezek betegségek elleni fitokemikáliákat tartalmaznak, amik igazi kincsek a szervezetünknek!

A paradicsom gazdag vörös színe a likopinból származik, amely erős antioxidáns, és ami csak néhány ételben található. Ráadásul egy paradicsom megfelelő mennyiségű C-vitamint és káliumot tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást. A paradicsom ezenfelül flavonoidokat, növényi vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek megfékezik a gyulladást és a sejtkárosodást.

Paradicsom jótékony hatása

Fotó: Getty Images

A likopin előnyei

Mint minden antioxidáns, a likopin is elfojtja a szabad gyököket, amelyek szerepet játszanak a rák- és a szívbetegségek kialakulásában, és az öregedéssel összefüggő egyéb betegségekben.

A Cancer Causes & Control folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik majdnem mindennap ettek paradicsomot, 28 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák kockázata, mint azoknál, akik nem ettek paradicsomot. A likopin emellett megvédheti a bőrt a napsugárzás által okozott károsodástól, amelyek bőrrákot okozhatnak.Nagyon kevesen tudják azt a tényt, hogy a paradicsomból főzött formájában lehet a legtöbb likopinhoz jutni. Miközben egy nagyobb darab paradicsom nyers formában 5 milligrammot tartalmaz, addig egy félcsészényi paradicsomszószban 17 milligramm található. Ennek oka, hogy a főzés lebontja a sejtfalakat, és felszabadítja a likopint. A napi bevitelre vonatkozóan nincs pontos ajánlás, de körülbelül 7 milligramm fogyasztása előnyös lehet.

A  narancssárga paradicsom további előnye, hogy béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, a sárga paradicsom pedig luteint, amely segít megelőzni az időskori szembetegségek kialakulását.

Az ízületi gyulladásban, különösen a reumás ízületi gyulladásban szenvedők gyakran úgy gondolják, hogy kerülniük kell a paradicsom és a burgonyafélék fogyasztását (például padlizsánt, burgonyát és paprikát), mert gyulladást okozhatnak, ami ízületi fájdalmat okoz.

Ez a városi legenda onnan eredhet, hogy megtalálható bennük egy szolanin nevű vegyület, amely nagy dózisban fogyasztva valóban mérgező. De a paradicsomban vagy a burgonyában csak kis mennyiségben van jelen, ráadásul nincs olyan kutatás, ami alátámasztaná, hogy gyulladást okozna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top