Bírói engedélyhez kötik a plasztikai műtéteket Iránban

Shine | 2018. November 15.
2 hónap börtönre vagy 74 ostorcsapásra ítélhetik azt, aki bírói engedély nélkül plasztikáztat.

Iránban végzik talán a legtöbb orrplasztikát a világon, évente mintegy 40 ezret. Többségében nők fekszenek kés alá, de az utóbbi években egyre több férfi is plasztikáztatja az orrát, vagy épp a hasáról szívatja le a zsírt. A jövőben azonban nehezebb dolguk lesz azoknak, akik műtéti úton változtatnák meg a külsejüket.

A héten bejelentett új rendelet szerint mostantól a pácienseknek bírói engedélyt kell kérniük a plasztikai beavatkozások előtt. Akik ezt elmulasztják, bűncselekményt követnek el, mely büntetőeljárást von maga után. Akár 10 naptól 2 hónapig tartó börtönbüntetésre és/vagy 74 ostorcsapásra is ítélhetik őket.

(Getty Images)

Dr. Mahmood Abbasi, az Iráni Orvosi Szövetség jogi osztályának elnöke mindemellett szorgalmazza, hogy törvényileg tiltsák be az olyan extrém plasztikai eljárásokat, mint a „macskaszemek”, a „szamárfülek” vagy épp a szemszín megváltoztatása.

Teheránban közel 200 plasztikai sebész dolgozik hivatalosan, az iparág pedig több ezer embert foglalkoztat, számos, engedéllyel nem rendelkező, privát klinikán is.

via

Exit mobile version