Osvárt Andrea nagyokat sikít a hollywoodi karrierért

TóCsa | 2013. Június 14.
Osvárt Andrea egy földrengéses amerikai mozi, az Utórengés főszerepével került közelebb ahhoz, hogy ő legyen az a magyar színész, aki komoly karriert fut be Hollywoodban. Voltak már páran, akik megpróbálták.

Az úttörő: Dobó Kata

A hazai áttörés (A miniszter félrelép) után némi Andy Vajná-s hátszéllel Dobó Kata az ezredforduló környékén – a magyar színészek közül elsőként – egy időre áttette a székhelyét Los Angelesbe, ahol jó darabig a kapcsolatait építgette és fáradhatatlanul castingokra járt. Ennek eredményeképp apró szerepet kapott Robert De Niro oldalán a 15 perc hírnév című thrillerben, és a Rollerball című megaprodukcióban is láthattuk, ami talán kinyithatott volna bizonyos kapukat, ha a film nem bukik oltári nagyot a mozikban. Ezután Kata még játszott Dolph Lundgrenes-akciófilmben (Túlélésből jeles), CSI-epizódban, Steven Seagal direkt DVD-re gyártott marhaságában (A professzor) és az Elemi ösztön 2.-ben is, de mivel mégsem sikerült egyről a kettőre jutnia, újra Magyarországra tette a székhelyét.
Jövőkép:
Mivel Kata leginkább az anyaságára és az itthoni karrierjére koncentrál, ezért inkább azt tartjuk elképzelhetőnek, hogy néhány hazánkban forgó külföldi produkcióban még szerepet kaphat, de ha a nagy áttörés eddig nem történt meg, így negyven környékén (sajnos Hollywood kegyetlen) már nem nagyon fog.

A nagy ígéret: Fenyő Iván

Neki aztán tényleg egy paraszthajszálon múlott. Sam Mendes (Amerikai szépség) kifejezetten egy magyar katona szerepére keresett magyar színészt a Bőrnyakúak című öbölháborús mozihoz, Fenyő pedig vett minden akadályt – a nyelvieket is –, és mindent egy lapra feltéve bezsebelte a forgatókönyv szerint még fontosnak tűnő, emlékezetes mellékszerepet egy Oscarokra is esélyes produkcióban. Nem rajta múlt, hogy amikor a rendezőnek feltűnt, hogy túl hosszú a filmje, a főszál helyett inkább a színesítőként szolgáló magyar katona jeleneteit kurtította meg, így lényegében a Bőrnyakúakban Fenyő Iván szerepe majdhogynem statisztaszereppé redukálódott. Ilyen a szomorú hollywoodi valóság.
Jövőkép:
Fenyő Iván a hollywoodi forgatás okozta médiafigyelmet ügyesen használta ki arra, hogy itthon sztárstátuszt építsen ki magának. Úgy tűnik, a sivatagi háborús kaland elvette a kedvét a külföldi forgatásoktól, és már csak hazánkban forgó nemzetközi produkciókat (például pilóta volt az utolsó Die Hard-filmben) vállal.

Németországban sztár: Marozsán Erika

Marozsán Erika karrierje sokban hasonlít Osvárt Andreáéhoz. Meglehetősen korán áttette a székhelyét egy másik országba – az ő esetében Németországba –, ahol a Szomorú vasárnapnak köszönhetően sikert sikerre halmozott. Majdnem minden évben forgat egy-két német nyelvű filmet, olykor idehaza is próbálkozik (Az ajtó, A kaland, Terápia…), viszont szeretné magát kipróbálni Hollywoodban is, de erre még csak kisebb produkciókban (például a Styria című horrorban vagy az Ivory című drámában) kapott lehetőséget. Legnagyobb filmje A szerelem bősége volt Morgan Freeman és Greg Kinnear főszereplésével, de a film sajnos megbukott a mozikban.

Jövőkép:
A németországi sztárstátusz már biztosított, idehaza is folyton várják a munkák, de arra sajnos nem vennénk mérget, hogy Hollywoodban még komoly esélye lenne.

Az egzotikus szépség: Gryllus Dorka

A Berlinale filmfesztivál Shooting Star nevű, fiatal színészeket a nemzetközi filmszakma nagyjainak bemutató programjába már számos magyar színész bejutott, ám senkinek sem sikerült mindezt annyira kihasználni, mint Gryllus Dorkának. Gryllus német tévéfilmekben próbálkozott először a kétezres évek elején, és ahogy egyre több ajánlatot kapott német és osztrák produkcióktól, úgy tette át a székhelyét fokozatosan Németországba. A rendezők főképp az egzotikus szépséget látták meg benne, ezért meglehetősen sok kelet-európai prostituáltat kellett alakítania, de még ebből is jól tudott kijönni. Ma már főképp Németországban dolgozik, de az ottani munkái közül sajnos csak néhányat – Irina Palm, Soul Kitchen, A csontember – láthattunk a hazai mozikban.
Jövőkép:
Dorka alig tartott szünetet gyermeke megszületése után, és buzgón dolgozott egy német tévésorozaton. Várhatóan a jövőben is helytáll majd a német, az osztrák és a magyar filmekben is.

A nagy esélyes: Bordán Lili

Bordán Lili igazi kivételnek számít, hiszen bár számon tartjuk őt magyar színésznőként, ő már kint született és az első munkái is inkább az Egyesült Államokhoz köthetők. Ugyan apróbb szerepekben magyar filmekben – Kolorádó Kid, Egy bolond százat csinál – is feltűnt, Lilinek mindez csak afféle kirándulás volt, hiszen az ő fő terepét mindig is az angol nyelvű filmpiac jelentette. Eddig főképp tévésorozatok (A folyó, Battlestar Galactica: Blood & Chrome) és másodvonalbeli filmek (A Love Affair of Sorts, Cherry…) találták meg, de nem lesz ez mindig így.

Jövőkép:
Jelenleg is három angol nyelvű filmje van készülőben, és Lili alig múlt még harminc, úgyhogy bőven lesz még ideje és lehetősége a nagy áttöréshez. Mi szorítunk.

Külföldön is sebezhető: Tóth Orsi

Tóth Orsi karrierje leginkább azért mondható különlegesnek, mert ő különösebben sosem törekedett a nemzetközi karrierre. Mundruczó Kornél kedvenc színésznőjeként viszont olyan filmekben (pl. Delta) fordult meg, melyeket többet között a cannes-i filmfesztiválon is bemutattak, és több országban is mozikba kerültek, így szép lassan sok embernek feltűnt ez a nagyon törékeny, érzékeny, sebezhetőséget sugárzó, különleges arcú színésznő. 2009 óta játszott már holland, román, német és francia filmben is, ráadásul többnyire főszerepeket és fontos mellékszerepeket.

Jövőkép:
Orsit különlegessége miatt az európai művészfilmrendezők még sokáig keresni fogják, de mivel nem egy sztáralkat – nem is szeretne az lenni –, ezért valószínűleg megmarad ezen a számára már ismert, biztos talajon.

A sármos akcióhős: Kamarás Iván

Kamarás 2008-ban egy nagyobbacska szerepet kapott a hazánkban forgatott Hellboy 2.: Az aranyhadseregben, és úgy fest, ez terelte új utakra a karrierjét. Mivel a magyar filmek terén nagyjából elérte, ami elérhető, ezért fogta magát, és meg sem állt Los Angelesig, ahol tanult, castingokra járt és szép lassan elérte, hogy a Direct to DVD-s akciók/sci-fik/horrorok terepén egyre ismertebb névvé váljon. Időnként hazarepül forgatni, ha egy-egy amerikai produkcióhoz (Die Hard V., Z világháború, Válaszcsapás...) hívják, de ma már az Egyesült Államok számít a fő terepének.
Jövőkép:
Az olyan produkciókkal, mint az Outpost: Rise of the Spetsnaz vagy a 100 Degrees Below Zero nem igazán fog óriási rajongótáborra szert tenni, és Oscar bácsi is távol marad, viszont folyamatosan dolgozik a B-iparban, és Magyarországról indulva már ez is elismerendő teljesítmény.

Az olasz díva: Osvárt Andrea

Andrea nem sokkal az ezredforduló után költözött ki Olaszországba, és eleinte pusztán csinos díszítőelem volt a macsó olasz színészek oldalán, viszont ahogy tanulta a szakmát, úgy kezdték egyre komolyabban venni. Néhány hollywoodi produkcióban (Kettős játszma, Casablanca) is vendégszerepelt, de a szakmai/kritikai áttörést a Maternity Blues című 2011-es olasz dráma hozta el neki, amiben egy saját gyerekével végző édesanyát alakított. Andrea egy szakítás után fogta magát, és áttette a székhelyét Hollywoodba, ahol nyelvet tanult, órákat vett, míg végül megkapta A szállító című sorozat női főszerepét, most pedig tetézi a dolgot azzal, hogy a 2010-es chilei földrengést horrorisztikusan feldolgozó Utórengésben kapott abszolút főszerepet. Ráadásul úgy, hogy a film többi női szereplőjével ellentétben neki még vetkőznie sem kellett, sőt Craig Ferguson meghívta őt az esti talkshow-jába dumálni, pedig nála többnyire igazi világsztárok szoktak megfordulni.

Jövőkép:
Egyelőre még nincs arról döntés, lesz-e második évada A szállító szériának, és újabb hollywoodi ajánlatról sem érkezett hír, viszont Andrea nemrég fejezte be az Anita B. című filmet Olaszországban. Ebből még bármi lehet.

Exit mobile version