Szabadidő

Bordán Lili: “Hollywoodban mi is »csak« oroszok vagyunk”

Jógával, focival és szerelemmel tartja karban magát hazánk egyik legsikeresebb fiatal színésznője, aki a pályatársaknak azt javasolja, tanuljanak oroszul, mert Amerikában úgyis mindenki orosznak néz minket. Ilyen az élete egy magyar színésznőnek Hollywoodban. Bordán Lilivel beszélgettünk.

Bordán Lili: „Hollywoodban mi is »csak« oroszok vagyunk”

Kávéval kezdünk. Ő hosszú kávét kér, én kapucsínót, de kér egy keveset a kávém habjából. Adja magát a kérdés:

Névjegy: Bordán Lili

Az idén a harmincéves Bordán Lili a hetvenes évek egyik legnépszerűbb magyar színésznője, Bordán Irén lánya. New Yorkban született, és hiába élt huszonkét éves koráig az amerikai városban, magyarul tökéletesen megtanult, lévén otthon az anyanyelvén beszéltek vele. Egy szereppel csábították Magyarországra, ahol aztán négy évig élt (apróbb szerepekben feltűnt például a Csak szex és más semmi vagy az Egy bolond százat csinál című mozikban), de a lehetőségek ismét a tengerentúlra csábították, ahol főleg a tévéképernyőkön lett egyre sikeresebb. Egyre nagyobb produkciókban kap egyre nagyobb szerepeket. Szerepelt a Vészhelyzet utolsó évadában, az Esküdt ellenségekben, A néma szemtanúban, de láthattuk Spielberg A folyó című sorozatában is, az első főszerepet pedig a Csillagközi romboló című sci-fi sorozat egyik tévéfilmes mellékágában kapta. Szerepelt a Casino című hazai sorozatban is, most pedig felváltva vállal munkákat angol és amerikai mozis, valamint tévés munkákban.

Hogy bírod a híresen borzalmas amerikai kávét? Meg lehet szokni?
Nekik az ottani kávé olyan, mint az üzemanyag, amit egyfolytában tömnek magukba. Egész nap isszák, nem úgy, mint mi, akik betolunk egy eszpresszót és pár órára rendben vagyunk. Hordják is magukkal, mint a kisbabák a cumisüveget. Úgy mennek mindenhová. Szerencsére azért a tengerentúlon is lehet kapni normális kávékat, amivel én szoktam is élni.

Mióta vagy itthon és meddig maradsz?
Június végén jöttem haza, hogy tudjak időt tölteni a családommal és augusztus elején megyek is vissza. Persze volt munka is, mert fel kellett venni az AXN Sci-fi csatornán futó Max’s Midnight Movies legújabb évadjának a részeit.

A legutóbbi hírek felőled egy londoni forgatásról jöttek. Hogy képzeljük el az életedet? Állandó ingázás London, Budapest és Los Angeles között?
Körülbelül így. A néma szemtanú – amiben visszatérő szereplő voltam – sikere óta többet dolgozom Londonban is. Mivel ott egy magyar bevándorlólányt alakítottam, most is hasonló szereppel kerestek meg az angolok. Szinte mindig magyarokat vagy kelet-európaiakat játszom.

Pedig ha jól tudom, nem akcentussal beszéled az angolt…
Valóban nem, de nagyon jó fülem van az akcentusokhoz, és szeretek is ezzel játszani. Az AXN-en vetített A folyó című sorozatban például németül beszéltem. Folyékonyan csak angolul, franciául és magyarul beszélek, de egy szerep kedvéért bármilyen nyelven meg tudok szólalni. Ez azért van, mert Amerikában nőttem fel, de otthon magyarul beszéltünk, úgyhogy az agyam nagyon fogékony lett ezáltal a különböző nyelvekre. Most épp németül tanulok.

fotó: Bíró András
fotó: Bíró András

Ha tanácsot kérne tőled egy fiatal magyar színésznő, hogy milyen nyelvet tanuljon az angol mellett, ha érvényesülni akar a filmszakmában, mit mondanál neki?
Azt mondanám, hogy oroszt. Ha valakinek van akcentusa, akkor többnyire bevándorlók eljátszására van esélye, és az amerikaiak úgyis minden kelet-európait orosznak gondolnak. Nekik mi mind csak oroszok vagyunk. Az ottani piac amúgy is jelentős. Tőlem is sokszor kérték már, hogy orosz vagy szerb legyek.

Az akcentus beskatulyázza a színészt?
Beskatulyázza, de azzal semmi baj nincs. Nálunk a színészek arra vannak képezve, hogy minél többféle szerepet el tudjanak játszani, kint pedig inkább azt nézik, hogy te miben vagy a legjobb. Bizonyos szint fölött fontos, hogy valaki tud-e kaméleon lenni, de alapjáraton inkább azt keresik, hogy milyen skatulyába húzhatnak bele. Azt figyelik, hogy milyen első benyomást keltesz.

fotó: Blahó László
fotó: Blahó László

És mi a te skatulyád?
Mondanám, hogy én még keresem a saját skatulyámat, de ez nem lenne igaz. Pont azért lettem színész, mert szeretek átváltozni. Egy kaméleon vagyok.

Pedig nekem úgy tűnik, hogy a Csillagközi romboló után a Max’s Midnight Movies is hasonló célközönségnek – a sci-fi geekeknek – szól…
Az lehet, hogy a célközönség hasonló, de a két figura sokban különbözik. Ott egy nagyon cool doktornőt játszottam, itt pedig egy filmőrült geeket. Közben pedig a készülőfélben lévő angol filmem egy romantikus gengszter-vígjáték, ami már abszolút nem illeszthető ebbe a közegbe.

Hollywoodban hogy kap az ember szerepet? Hívnak válogatásra? Az ügynöködet hívják? Te magad jelentkezel? Vagy hirdetik ezeket?
Az ügynököm általában tudja, hogy mikor melyik produkció tart válogatást, az pedig az én megérzéseimre van bízva, hogy ezek közül melyikre megyek el. Általában hallgatok rá, mert jó ízlése van, és tudja, hogy mi passzol nekem, és azt is, hogy mire vagyok esélyes. Netes vagy újsághirdetésekre nem szoktam elmenni. Persze olyan is előfordul, hogy direkt engem hívnak. LA-ben színházban is játszom, és most az egyik színésznő beajánlott egy szerepre, és neki köszönhetően szeptembertől Bostonban forgatok egy hetet.

Hogy tudsz úgy színházban játszani, hogy közben bármikor becsúszhat egy filmszerep? Mi van, ha menni kell?
A színház ott egész mást jelent, mint Magyarországon. Általában egy hónapot próbálunk, aztán maximum pár hétig megy csak a darab. Mindenki úgy próbál, amikor ráér, mert ott mindenki tudja, hogy a film az elsődleges. A filmezésből élünk, de a színház tökéletes gyakorlat és hobbi. Ahol én játszom, ott főleg New York-i színészek vannak, akik folyamatosan forgatnak, mégis hiányzik nekik a színpad. Nekem is szükségem van rá.

Gondolom színházat olyankor vállalsz, amikor szüneted van két forgatás között…
Igen, de azt veszem észre, hogy mostanában egyre jobban tudom irányítani ezeket a szüneteket, és mindig akkor találom meg az új munkákat, amikor szeretném. Most is itt volt ez a pár hetes intenzív forgatás a Max’s-ben, és ahogy végeztünk, pont kaptam egy e-mailt, hogy szerepet kaptam egy amerikai kisfilmben. Az egyik szerep hozza a másikat.

Mi volt az eddigi legnagyobb szüneted?
A Csillagközi romboló után jött egy féléves szünetem, ami nem is volt baj, mivel az volt az első tévéfilmes főszerepem, aminek a forgatásán nagyon elfáradtam. Akkor még bíztunk benne, hogy tévésorozat lesz belőle. Egy nagyobb szerep után nekem mindig kell egy kis idő, hogy feltöltődjek, és megint megkívánjam, hogy belebújjak valaki más bőrébe, de szerencsére egyre kevesebb idő elég a regenerálódáshoz. Abban a fél évben pont szerelmes lettem valakibe, így gyorsan telt az idő. Mentünk mindenfelé.

Amúgy a sok forgatás mellett megengedheted magadnak, hogy szerelmes legyél?
Persze. A szerelem táplálja a művészetet. Mindig szerelmesnek kell lenni, úgy érzem.

Van fontossági sorrend munka és szerelem között?
Úgy gondolom, hogy ezek a dolgok nem ütik ki, sőt inkább táplálják egymást. Nem állítok magamnak korlátokat, inkább próbálok a mederben folyni. A kihívásokat már nem a szerelemben keresem. Most már az egyszerű dolgokat kívánom. Megyek az árral. Gyönyörű dolog az életben, amikor a szerelem csak úgy megjelenik, vagy kiderül, hogy már régóta előtted volt, csak nem láttad, mert kerested a kihívásokat. Most már a munkában keresem a kihívásokat, a szerelemtől pedig azt várom, hogy tápláljon.

fotó: Blahó László
fotó: Blahó László

Sok színész panaszkodik, hogy pokolian unalmasak tudnak lenni a forgatási napok a rengeteg leállással és várakozással. Te hogy bírod a szüneteket?
Nagyon szeretem a felvételek közti átállásokat, mert ilyenkor csak magamra tudok figyelni. Meditálásra szoktam használni a szüneteket.

Nehéz a szünetek között szerepben maradni?
Pont most mondta a Max’s sminkese, hogy tökre bírja bennem, hogy a sminkben ülve nem színészkedem. Egy csomó színész már ekkor elkezd játszani. Én csak addig játszom, amíg forog a kamera, utána rögtön át tudok kapcsolni normális üzemmódba. Inkább spórolok az energiáimmal.

Az ügynöködet nem zavarja, hogy hazai munkákban is vállalsz szerepet? Nem hátráltat ez a kinti munkáid során?
Ő annak örül, ha én örülök. Rám bízza az ilyen dolgokat. Minden munkából sokat lehet tanulni. Például eddig folyamatosan úgy forgattam, hogy nem szabadott a kamerába néznem, de a Max’s Midnight Movies-ban egyfolytában a kamerához beszélek. Kellett egy kis idő, hogy ezt megszokjam. Ma már súgógép nélkül is megy.

Közben belép a szobába Lili édesanyja, Bordán Irén színésznő.

LA-ben rendkívül fontos egy fiatal színésznőnek, hogy mindig jó formában legyen. Te mivel tartod karban magad?
B. L.: Rengeteget jógázom és focizom. Találtam ott egy női focicsapatot, ahol söprögetőt játszom.
Bordán Irén: Gyerekkorában évekig focizott.
B. L.: Apu nevezett be először focicsapatba. Mellette azért táncórákra és jógázni is járok.

A Max’s Midnight Movies második évada Bordán Lilivel október 5-én este indul az AXN Sci-fi csatornáján!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top