63 éve a trónon – 12 címlap II. Erzsébetről

Baranyai Enikő | 2015. Szeptember 09.
89 éves II. Erzsébet, aki nem csak a legidősebb uralkodó jelenleg a világon, de a mai naptól ő minden idők leghosszabban regnáló brit uralkodója. 12 címlappal és egy megható videóval köszöntjük.

Élete legizgalmasabb éjszakájának tartja 1945. május 8-áét. Akkor ért végét Európában a II. világháború, és az akkor még hercegnő Erzsébet, valamint húga Margit kikönyörögték a szüleiktől, hogy álcázva, London utcáin ünnepeljenek az emberekkel. Az ebből készült filmet ősszel mutatják be a magyar mozik.

II. Erzsébet idén áprilisban töltötte be 89. életévét, a szaúd-arábiai király Abdalláh bin Abdel-Azíz pedig 90 évesen hunyt el januárban, így a britek királynője lett a világ legidősebb uralkodója.

A királynő kifejezetten kedveli Katalin hercegné szüleit.

Koronázása óta  12 miniszterelnöke volt II. Erzsébetnek. Az első Sir Winston Churchill. Két miniszterelnöke (Tony Blair és David Cameron) pedig már az uralkodása alatt született.

Nem láthatják a könnyeit! II. Erzsébet az uralkodása során összesen kétszer sírt nyilvánosan. Egyszer az édesanyja temetésén, illetve amikor egy ünnepségen el kellett búcsúznia a Britannia királyi jachttól, ami a királyi család történelmének része. Erzsébet éppen Afrikában volt egy hivatalos eseményen, amikor apja, VI. György király meghalt. Erzsébet már királynőként tért vissza Londonba, egyszer sem sírt az emberek előtt, de a repülőn  bezárkózott a mosdóba, és 30 perc után kisírt szemekkel tért vissza.

II. Erzsébetnek öt dédunokája, és nyolc unokája van. “Nekünk ő a nagyink. Ő a királynő és tiszteljük, de a hétköznapokon mi is csak az unokái vagyunk” – nyilatkozta egyszer nagyanyjáról Vilmos.

Sokan imádják “démonizálni” II. Erzsébetet, mondván utálja a menyeit, nem kedvelte Dianát, de nem szereti Kamillát sem. Ilyenről azonban nincs szó. II. Erzsébet mindig tiszteletben tartotta Diana hercegnő életét, és döntéseit. Diana viszont a válás után sorra szegte meg azokat a több száz éves hagyományokat, amelyek (többek között) a fiai biztonságát is szolgálták. Nem volt túl elegáns húzás az sem, hogy interjút adott a BBC-nek kiteregetve a családi szennyest.
Tény, hogy a királynő nem ment el Károly és Kamilla esküvőjére, csak az azt követő egyházi áldásra, de csak azért, mert jelenléte a windsori városházán túl nagy biztonsági felhajtással járt volna.

II. Erzsébet minden évben képeslapot küld a százéves alattvalóknak. 2014-ben nemcsak emberek kaptak üdvözlőlapot a királynőtől, hanem egy kakadu is.

A 94 éves Fülöp herceg 68 éve a férje II. Erzsébetnek. Házasságuk első napja óta van egy különleges szokásuk, amit mindig betartanak: Fülöp kedvence a lekváros kenyér reggelire. A királynő pedig mindig maga keni meg a kenyeret férjének.

II. Erzsébet gyémántjubileumi ünnepségén Károly herceg és köszöntötte anyját a színpadon: “Őfelsége. Mami”

 

Idén egy eltévedt turistát találták II. Erzsébet lakosztályában a Buchkingham-palotában.

Idén tavasszal új pénzérméket nyomtak Angliában, amely a királynő jelenlegi külsejét tükrözi. Legutóbb 18 évvel ezelőtt frissítették II. Erzsébet portréját az érméken.

Exit mobile version