Ma 75 éves Sir Michael Gambon – 10 bölcsesség, amit Dumbledore tanított nekünk

B.E. | 2015. Október 19.
Sir Michael Gambon nagy sikereket ért el a színpadon és a filmvásznon, mégis szinte mindenki számára ő Dumbledore professzor a Harry Potter mozikból.

Sir Michael Gambon Írországban született. 25 éves volt, amikor megkapta első filmszerepét az 1965-ös Othellóban. A moziban Gambon mellett játszott Maggie Smith és Laurence Olivier is. Két évvel később a már összeszokott színészgárda a Sok hűhó semmiért kedvéért állt újra össze. 1980-ban együtt szerepelt Ben Kingsley-vel a Páncél mögött című filmben, majd Helen Mirren oldalán találta magát a A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője moziban. A 90-es években dolgozott együtt Robin Williamsszel és Michael Caine-nel is.1997-ben játszott Makk Károly A játékos című alkotásában.

A Harry Potter-sztori

Richard Harris halálával a Harry Potter mozik készítőinek új Dumbledore-t kellett keresniük. Michael Gambon a harmadik résztől (Harry Potter és az azkabani fogoly) alakította a varázslóiskola igazgatóját. “Soha nem olvastam a Harry Potter könyveket, de ennek nem az az oka, hogy nem tartom jónak a történetet. Színészként csak a forgatókönyvet olvasom el, ha ugyanis az eredeti köteten is átrágom magam, akkor csalódott leszek, hogy mennyi minden kimaradt.”

A sokáig titkolt magánélet

Michael Gambon 22 éves volt, amikor feleségül vette Anne Millert, de mindig is óvták a magánéletüket. Amikor az interjúk során a feleségéről kérdezték, mindig úgy válaszolt: “Milyen feleség?” Fiuk híres keramikus és kerámia-szakértő, aki a BBC egyik tévéműsorában is szerepel. Amikor a színész 2000-ben a Gosford Park mozit forgatta, megismerkedett az egyik stábtaggal Philippa Harttal, akit később “barátnőjeként” mutatott be kollégáinak. Amikor a viszony kitudódott Gambon kiköltözött vidéki házukból, és egy legénylakást bérelt magának, később pedig Londonban összeköltözött barátnőjével. 2007-ben kiderült, hogy Philippa kisbabát vár, fiuk, Tom idén tavasszal volt nyolcéves, két évvel később pedig megszületett az öccse, Will is. Fiatal gyerekei gyakran meglátogatják a forgatásokon, Michael Gambon pedig jó viszonyt ápol korábbi nejével is.

10 bölcsesség, amit Dumbledore tanított nekünk

“Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.”

“A megértés hozzásegít az elfogadáshoz, az elfogadás pedig a gyógyulás feltétele.”

“A gyerek szavát, hiába is őszinte, nem hallják meg, akik elfelejtettek hallani.”

“Az emberek könnyebben bocsátanak meg annak, aki téved, mint annak, akinek igaza van.”

“Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség; mert a sötétséget elűzi a fény.”

“Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.”

“A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.”

“Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá.”

“A fájdalom, a veszteségünk fájdalma emlékeztessen mindnyájunkat, hogy bár távol élünk egymástól, és más-más nyelvet beszélünk, a szívünk együtt dobog.”

“A halálra és a sötétségbe pillantva az ismeretlentől félünk, semmi mástól.”

Exit mobile version