A Food Ink. nevű cég a hollandiai Venlóban tesztelte a 3D-nyomtatott ételeket, több neves séf bevonásával. A közönség egyhangú tetszését fejezte ki, így július 25-én a londoni Shoreditchben kezdi meg működését a világ első ilyen étterme.
Az étteremben a holland byFlow nevű cég 3D-nyomtatóit használják, amely olyan élelmiszerekkel használható, amelyből krémes, vagyis inkább paszta állagú változat is előállítható. A leggyakoribb alapanyagok a csicseriborsókrém, vagyis a humusz, a csokikrém, borsópüré, kecskesajt, vagy épp a pizzatészta.
Természetesen az egyes fogásokhoz felhasználnak “hagyományos” módon feldolgozott alapanyagokat is, azonban a fogások megjelenését alaposan megváltoztatja a 3D-nyomtatott hozzávalók alkalmazása.
A háromnapos nyitóünnepségre ellátogató vacsoravendégeket Joel Castanye, a legendás spanyol elBulli étterem egykori séfje vendégeli majd meg, a hangulatról pedig virtuálisvalóság-sisakok, fényfestés, illetve mesterséges intelligencia által írt zene teszi teljessé. Sajnos arról nincs hír, hogy a menü mi lesz pontosan, de a fotókat elnézve a vendégeknek nem lesz panasza a 3D-nyomtatott fogásokra.
Az alábbi videón pedig az látható, hogyan készültek a Food Ink. 3D-nyomtatott székei.
További cikkek 3D-nyomtatásról az NLCafén:
- Ráültél a szemüvegre? Nem baj, nyomtatunk újat!
- 3D-nyomtatással készítették el klasszikus festmények tapintható változatát vakoknak – fotók
- 3D-nyomtatóval készítettek kezet egy kislánynak