Így védené a gyerekeket a zaklatástól az úszószövetség

nlc | 2018. Június 07.
A korábban kirobbant botrányok után gyermekvédelmi programot dolgozott ki a Magyar Úszó Szövetség. Magatartási kódex készült a sportolóknak, az edzőknek és a szülőknek, és lehet jelenteni, ha valaki megtud valamit.

Gyermekvédelmi programot indított a Magyar Úszó Szövetség, hogy elejét vegyék a molesztálásoknak, zaklatásoknak, a pedofíliának és a kiskorúak veszélyeztetésének – írja a Hvg.hu.

A magyar sport egyik legsikeresebb területéről sorra pattantak ki az ügyek az évek során: a többi között fény derült Kiss László akkori úszókapitány régi nemierőszak-ügyére, egy edző pedig meztelen képeket küldött fiatal lányoknak.

Az úszószövetség ezekre az ügyekre is próbált reagálni azzal, hogy Herczog Mária szociológus segítségével ajánlásokat dolgozott ki a hasonló esetek megelőzésére. A szövetség vezetésében történt változások miatt aztán ezek a törekvések háttérbe szorultak, de most már él az új gyermekvédelmi program az úszószövetség honlapján.

A program három magatartási kódexet tartalmaz – sportolóknak, szülőknek, edzőknek –, ezek betartására feláll egy apparátus is. Az úszószövetségnek lehet jelezni, ha valaki megtud valamit.

Lesz egy gyermekvédelmi testület is, amely kidolgozza és továbbgondolja a programot. A testület két tagja Danks Emese, a program kidolgozója és vezetője, az UNICEF korábbi magyarországi vezetője, valamint Törös Károly sportszakmai szakértő. Rajtuk kívül vannak külsős szakértők is: pszichológus, szociológus, jogász és szülő.

Az UNICEF 2014-es felmérése szerint a gyerekek 15 százaléka tapasztal szervezett sportolása idején beavatási szertartást, háromnegyedük érzelmi bántalmazást, 31 százalékuk számolt be szexuális zaklatásról, 39 százalékuk pedig fizikai erőszakról.

Exit mobile version