5 dolog, amire mindenképpen oda kell figyelned, ha külföldön akarsz bankkártyával fizetni

nlc | 2018. Július 30.
Ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Nyáron közel kétszer annyi magyar utazik külföldre, mint az év többi szakában, és ebben az időszakban nagyjából 200 milliárd forintot költünk el a legkedveltebb turistacélpontokon. Mivel a külföldi bankkártyás fizetés évről évre egyszerűbb, a legtöbben ezt a fizetőeszközt preferálják a nyaralások során is. Van azonban egy-két dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, ha kártyával fizetünk külföldön – írja a Pénzcentrum.

A Sberbank szakértői szerint öt olyan dolog van, amire kiemelten oda kell figyelnünk. Először is, mindenképpen állítsuk át a bankkártyán a vásárlási limitet: sok helyen – szállásokon, autókölcsönzés esetén – ugyanis kauciót számolnak fel, így könnyen elérhetjük a napi limitet.

Másodszor, akkor is legyen nálunk készpénz, ha alapvetően bankkártyával szeretnénk fizetni, nem mindenhol fogadják el ugyanis a kártyát. Ha pénzt veszünk fel, lehetőleg a saját bankunk automatáját válasszuk, vagy valamelyik nagyobb bankét.

Harmadszor, soha ne adjuk ki a kezünkből a bankkártyánkat: egy ismeretlen helyen könnyen csalás áldozataivá válhatunk!

Negyedszer, ha az elfogadó terminálon választhatunk, hogy forintban vagy a helyi valutában fizessünk, válasszuk mindig az utóbbit, ilyen esetben ugyanis a bank kedvezőbb devizaeladási árfolyamán váltja majd át a vásárlás összegét.

Végül pedig célszerű jelezni a bankunknál utazásunk célját és időtartamát. Minden bank rendelkezik ugyanis csalásfigyelési rendszerrel, ami a gyanús, nem szokásos tranzakciókat vizsgálja, a kártyabirtokosok védelmének érdekében pedig a kártya blokkolásával akadályozhatják meg az esetleges további visszaéléseket vagy visszaélésnek hitt tranzakciókat.

Exit mobile version