Durva, mi történik a szőlővel, ha beteszed a mikróba

Suhajda Zoltán | 2019. Február 21.
A szikrázó jelenség során plazma keletkezik a konyhában.

Valószínűleg kevés embernek jut eszébe, hogy szőlőt tegyen a mikrohullámú sütőbe. Nem is olyan nagy baj, mert ha valaki kipróbálja, akkor a szőlőszemek lángba borulnak.

A YouTube-on is terjedő kísérlethez egy szőlőszemet félbe kell vágni úgy, hogy egy kis héjdarabka összekapcsolja a két részt. Aztán be a mikróba, és jöhet a fényjáték.

Kanadai tudósok most jobban megvizsgálták, mi okozza a különleges jelenséget. Eddig azt hitték, hogy a két felet összekötő héjdarabka a kulcs, de kiderült, hogy nincs jelentősége.

Valójában az elektromágneses rezgések olyan koncentrált pontokat hoznak létre, ahol az ionizált molekulák plazmát, szuper forró, elektromosan vezető gázt hoznak létre. Ez okozza a fényes jelenséget.

Bár az ionizált szikra nem robbantja fel a mikrót, otthon senki ne próbálja ki a kísérletet!

(Metro)

Exit mobile version