2050-ig már ne nagyon várd a fehér karácsonyt!

nlc | 2019. December 12.
Bécs és New York pedig teljesen le is mondhat róla.

A Nestpick online albérletkereső weboldal készített egy kutatást arra vonatkozóan, mekkora az esélye annak, hogy 2050-ben még fehér karácsonyunk legyen – az eredmény elég elszomorító, főleg, ha Budapestre vetítjük. Már most is ritkaság, ha decemberben az országban esik a hó, de az évszázad derekán még inkább megfogyatkozik majd a tél eleji hóesések száma – írja a 24.hu.

iStock

A kutatók összegyűjtötték, hogy az északi félteke 40 legnépszerűbb téli desztinációjában az elmúlt tíz évben hányszor volt jelentősebb (0,25 centiméter feletti) hóesés decemberben. A klíma-előrejelzéseket és a Genti Egyetem egy kutatását figyelembe véve pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a már jelenleg is folyó időjárás-változással párhuzamosan a legtöbb város elbúcsúzhat a fehér karácsonytól. 

Budapesten például 2009 és 2013 között átlagosan négy decemberi napon esett a hó, 2014 és 2018 között már csak egyetlen ilyen nap volt a hónapban, 2050-ben pedig valószínűleg maximum kettő lesz, és persze az sem biztos, hogy ezek épp karácsonyra esnek. Bécs, Amszterdam, New York, Brüsszel vagy Berlin pedig ezek alapján akár teljesen le is mondhat a fehér karácsonyról. 

Exit mobile version