nlc.hu
Szabadidő

2023 nyara forrób lesz a tavalyi nyárnál

Elviselhetetlen forróság vár ránk a nyáron, de jövőre ennél is rosszabb lesz

A szakértők melegrekordok megdöntésére számítanak idén, a klímaváltozás tendenciája pedig 2024-ben is folytatódhat.

Spanyolország egyes részein a hőmérő higanyszála már megközelítette a 40 Celsius fokot, az ott élők már előre félnek attól, mi várhat majd rájuk a nyári hónapokban. Bár az ország déli része melegebb éghajlatú a nálunk megszokottnál, ez még ott sem számít normálisnak. Szakértők szerint a világ átlaghőmérséklete már idén másfél fokkal nőhet, de ha ez most mégsem következne be, jövőre már nem lesz elkerülhető – derül ki a Fókusz riportjából.

Napernyő

Forró nyárra készüljünk (Fotó: Pixabay)

A szokatlan meleg a spanyoloknál az El Niñonak köszönhető, ami egy tengervíz áramlásával kapcsolatos természetes, ciklikus időjárási jelenség. Ellentéte a La Niña, ami általában heves esőzéseket és óriási szeleket hoz magával. Idén világszerte az El Niño hatásai lesznek dominánsak, márpedig a jelenség globális szinten általában rekordhőmérsékletekkel jár.

Idén súlyosabb hőhullámokra, aszályra és nagyobb erdőtüzekre számíthatunk. Magyarországon idén eddig kellő mennyiségű csapadék hullott, ami csökkenti a nagy aszály veszélyét, bár a hosszabb hőhullámok még súlyosbíthatnak a helyzeten. Azonban ha idén az El Niño tényleg megérkezik, akkor jövőre szinte garantálható, hogy minden melegrekord megdől majd. 2023 nyara azonban szinte biztosan melegebb lesz 2022-nél, az El Niño megérkezésétől függetlenül, ami azért is aggasztó, mert a tavalyi volt az eddigi legforróbb nyarunk Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top