nlc.hu
Szabadidő

Az indián nyár sorsa Magyarországon

Eltűnhet Magyarországon is az indián nyár

A szeptember-októberi időszakot is „bekebelezheti” a nyár.
ősz

Eltűnhet Magyarországon is az indián nyár, de csak azért, mert a nyárias napoknak megfelelő idő veszi át a helyét. Az elmúlt bő fél évszázad alatt már körülbelül két héttel kitolódott a nyár, de az idei, a mérések kezdete óta regisztrált legmelegebb szeptember megmutatta a lehetséges jövőt 23 nyári nappal – írja a Másfélfok.

A portál elemzése szerint a váltás oka, hogy a meleg kitolódásával együtt a lehűlés időszaka is párhuzamosan tolódik ki, ezért nem beszélhetünk majd arról, hogy egy tartós lehűlés után visszatérnek a kellemesen meleg őszi napok, hanem kitart a nyár az ősz első felében is.

A pesszimista forgatókönyv szerint:

a tartós őszi lehűlés október végére tolódik ki, azaz az indián nyári napok száma csak az Alföldön lehet majd évi 1-2 nap, a szeptember és részben az október a nyárhoz csapódik.

Így előfordulhat, hogy egészen novemberig nem kell majd bekapcsolni a fűtést, a nyári turizmus pedig áttevődhet szeptemberre, az őszi turizmus pedig inkább novemberre tolódik és lerövidül.

A pesszimista forgatókönyvnek azonban sokkal több az egyéb évszakban bekövetkező negatív vagy komplex hatása, mint az említett kedvező éghajlati következménye:

Az általános melegedő tendencia ugyanis nemcsak az őszt érinti, hanem az összes többi évszakot, ezek összetett éghajlati következményei pedig sokkal több negatívumot jelentenek mindannyiunk számára.

Ezért továbbra is az üvegházhatású gázok kibocsátásának mielőbbi csökkentése a célravezető a globális éghajlati egyensúly fennmaradása érdekében, a vénasszonyok nyara akkor is velünk marad, ha betartjuk a Párizsi Megállapodást – jegyzi meg a cikk.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top