nlc.hu
Szabadidő

Októberi melegrekordok

Belehúzott az indián nyár, két melegrekord is megdőlt

Odatette magát az októberi nyár, két napi melegrekordi megdőlt október 3-án.
Napsütéses őszi táj

Szombaton az ország déli területein több helyen is 30 Celsius-fok fölé melegedett fel a levegő, és két melegrekord is megdőlt az indián nyárban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a honlapján.

A Baranya megyei Kémesen 30,8 fokot regisztráltak, és ezzel megdőlt az október 3-ra vonatkozó maximumhőmérséklet rekordja. Mostanáig az október 3-i melegrekord 30,1 fok volt, amelyet 1985-ben mértek Mohácson.

Az október 4. legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord mostanáig 17,8 fok volt, amelyet Milotán mértek 2006-ban. Most ez is megdőlt, mivel Sarkad-malomfokon mindössze 18,2 fokig hűlt le a levegő.

A következő napokban ilyen meleg nem lesz, de egy ideig még kitart a kellemes őszi időjárás. Vasárnap a legmagasabb hőmérséklet többnyire 20-26 fok között alakul. Késő estére 15-20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétfőn a déli, délutáni órákban szórványos jelleggel alakulnak ki záporok, zivatarok, az ország keleti felében heves zivatarok is lehetnek. Az éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de kisebb körzetekben 8, 9 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

Kedden változóan felhős idő várható, többórás napsütéssel. Éjszaka 7 és 15 fokig hűl le a levegő, nappal 20 és 24 fok közötti maximumok várhatók.

Szerdán sokfelé számítani lehet esőre, záporra, helyenként zivatarra. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 23 fok között várható, a nyugati országrészben lesz a hűvösebb, keleten, délkeleten a melegebb idő.

(MTI/nlc)

Így öltözz, ha egyszer eljön az ősz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top