Trend

Divatkalauz őszre – 10 trend, amit ismerned kell

Egy csokorban az ősz legmeghatározóbb divattrendjei, róluk fog szólni a szezon!
Van miből választani, te melyik trendre szavazol?

Nehéz lenne a dolgom, ha egyetlen kedvenc divattrendet kellene kiválasztani az ősziek közül, annyi gyönyörű, izgalmas lehetőségből válogathatunk. Néhányuk, mint a maszkulin kabátoké, első talán meglepő és nem valószínű az sem, hogy Bella Hadidként mernék vonulni abban a Tom Ford ruhában, azonban ha megnézitek a galériákat, látni fogjátok, mindegyik divatirányzat hordoz magában kellő szépséget és nőiességet hozzá, hogy számoljunk velük. 

Top divatszínek: bézstől a nude-ig minden

Az őszi szezon sarokköve a divatban egész biztosan a nude lesz. Rihanna óta megtanulhattuk, ez bőrszíntől függően sok mindent jelent, csak felénk bézs az a nude, máskülönben a csokibarától a halovány ekrüig bármi lehet, és persze azt vesszük fel közülük, amelyik nekünk tetszik. Lényeg, hogy a natúr földszínekhez érdemes most passzítani az élénkebb árnyalatokat, a bőrcuccokból előnyben részesíteni a barnákat és előkotorni a szekrényből mindent, ami a bézs témakörébe tartozhat.

nude szoknyás szett Akris
Megnézem
Összes kép (4)

Puffos ujjú ruhák

A puffos ujjak divatja marad, kockázatkedvelők bevásárolhatnak dundi ujjas kabátokból is, annyira must-have plecsnis a trend, aki pedig időtállóbb darabot szeretne, nézzen szét a szépen szabott fehér blúzok és ruhák között. Múltbéli ikonjaink lehetnek a Gibson-lányok, de akár Diana hercegnő is, a már-már régimódian romantikus részletek ugyanis kedveltek, de a brosst még ne tűzze senki a blúz felső gombjához, a modern idők gyakorlatias szele ennél azért erősebben fúj.

puffos ujjú Isabel Marant blúz
Megnézem
Összes kép (4)

Masnik, mint részletek

A kiporciózott romantika a részletekben is tetten érhető, a Chanel masnikkal díszített ruhái tökéletes példái mindennek. De nem a francia divatház volt az egyetlen, mely hajbókolt a masnik előtt, azok ugyanis szépen illenek a viktoriánus kor és a nyolcvanas évek ihlette trendekhez is, nem beszélve a végletesen nőies szettekről, így kapóra jött a Celine-től a Giambattista Valli divatházig sokaknak. Miként viseljük mi a hétköznapokban? A masnis blúzok frappáns választ adnak a kérdésre, de köthetünk masnit vékony selyemsálból is, az őszi kabátok, blézerek mellé jól mutatnak, csinossá teszik a ruhákat, de még a pulóvereket is, ha van rajtuk egy-két kis rátét, ha pedig más nincs, hát keressünk masnis printes pólót.

Chanel masnis ruha
Megnézem
Összes kép (4)

A kockás minta varázsa

Közelíthetünk a kockás minták felé rebellis punk módjára vagy decens úrihölgyként, kedvelhetjük a skótot vagy az Eszterházy-t is, lényeg, hogy valamilyen módon építsük bele a kockákat szettjeinkbe, azok ugyanis idén ősszel (és majd télen is) divatban lesznek. Sok divattervezőnél feltűntek a szoknyás kiskosztümök, mint javasolt alapdarabok, ha alkatunk bírja, ezekből is választhatunk kockásat (gondoljunk csak a Chanel tweed kosztümjeire, melyekhez hasonlót jó pár fast fashion márkánál találhatunk), színek szempontjából pedig ízlésünk és stílusunk legyen az, mely meghatározza döntésünket, példát ugyanis minden árnyalatra lehet hozni.  

kockás kabát Victoria Beckham
Megnézem
Összes kép (4)

Rojtos részletek

A masnik mellett a kisebb-nagyobb rojtok lesznek azok a részletek, melyekre érdemes odafigyelni, akik szeretik az extravagáns megoldásokat, semmiképp se hagyják figyelmen kívül a trendet. Az alkalmi ruháknak kimondottan jót tesznek a hosszú rojtok, melyek akár a jazzkorszakot is eszünkbe juttathatják, de láthattunk a kifutókon rojtos ujjú kabátokat is, melyek nyolcvanas évekbe oltott western-stílusa nem akármilyen látványvilágot nyújt – persze, még véletlenül sem mondjuk, hogy ilyet ne, inkább csak halkan annyit: módjával.  

rojtos farmer szett Etro
Megnézem
Összes kép (4)

Maszkulin kabátok és blézerek

Az oversize jelzőt direkt nem használnám, minden méretességük ellenére ugyanis az ősz kabátjainak és blézereinek nem az a céljuk, hogy túlzók legyenek, sokkal inkább, hogy egy jól kialakított szabással párosítva erőt, karakterességet kölcsönözzenek. A széles vállkialakítás, az egyenes szabás persze veszélyes kombináció, netes rendelések tucatjai futhatnak gallyra miatta, ezért a próbafülkében is érdemes a megszokott méretünktől eggyel kisebbet is bevinni, nem kizárt ugyanis, hogy annak a bősége tökéletesen elég lesz hozzá, hogy megkapjuk a kívánt hatást.

maszkulin blézer Saint Laurent
Megnézem
Összes kép (4)

Patchwork

Nem csak a nomád stílussal keverték a patchwork mintákat, Tory Burch-nél például kimondottan nőies szettek díszítéseként tűnt fel a textildarabok mozaikjátéka, míg Matty Bowan azt is megmutatta, jó adag lázadás is megbújhat a precíz varrásokban. A hétköznapok divatjában egy farmer szoknyát kimondottan feldob némi patchwork összevisszaság, a ruhák között pedig népszerű megoldás, hogy a mintakavalkádon még ezzel is csavarnak egyet, feltűnő darabjai esetén azonban tényleg érdemes mérlegelni, tudjuk-e kellő magabiztossággal viselni.

patchwork mintás kabát Alexander McQueen
Megnézem
Összes kép (4)

Alkalomra metálosan

A partiruhák, alkalmi ruhák esetén minden jöhet, ami fémesen csillogó, legyen szó full flitter rucikról, lamé csodákról – a szatén ragyogás ide szinte már kevés is. Az ezüst vezető szerepet kap, mázlista, akinek jól áll, hát még az, aki bátran bújik szexi, metálos cuccokba. A realitás talaján mozogva sajnos csak remélhetjük, hogy kínálkozik majd alkalom ilyen ruhák viselésére, ezért érdemes számításba venni azt is, miként lophatjuk bele mindezt a ragyogást a hétköznapokba. Egy gazdagon díszített felső kézenfekvő megoldás minderre, de flitteres midiszoknyák, csillogó hímzésű kardigánok közül is válogathatunk. 

Tom Ford metálosan ragyogó masnis ruha
Megnézem
Összes kép (4)

Kék, mint az év színe

„Olyan időket élünk, amikor bizalomra és hitre van szükségünk. Ezt a fajta állandóságot és bizalmat fejezi ki a Pantone 19-4052 klasszikus kék, egy szilárd és megbízható kék árnyalat, amelyre mindig támaszkodhatunk.”mondta mindezt még múlt év decemberében a 2020 színének választott klasszikus kékről a Pantone-intézet ügyvezető igazgatója és talán ő sem gondolta, szavai mennyire betalálnak. A kék tehát figyelmet kért és kapott is divattervezőktől, létjogosultságát a New York-i és Londoni Divathét is igazolta. 

kék Fendi nadrágkosztüm
Megnézem
Összes kép (4)

Bőrhatás

A bőr (vagy legalábbis bőrhatású) ruhák már pár szezon óta divatban vannak, és bár tavaly ilyenkor meghatározóbb trendet képviseltek, még az idei őszi-téli időszak sem múlik el anélkül, hogy említést ne kapnának. A fekete helyett a barnás változatok egy fokkal most népszerűbbek lesznek, a ruhák kialakítása tekintetében pedig nyert ügyünk van, ha klasszikus fazont választunk. Élére vasalt nadrágok, ceruzaszoknyák, A-vonalú ruhák – csodásan feldobja őket az extra anyaghasználat.

Fendi bőrszoknya
Megnézem
Összes kép (4)

Még több divat az őszre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.