Nézegessünk remekműveket a karanténban! Virtuális múzeumtúrák az interneten

Szabó Sz. Csaba | 2020. Március 21.
Néhány nyilvánvaló és néhány nem annyira nyilvánvaló választás.

Louvre, Párizs: Az egyiptomi részleget, a középkori Louvre-t bemutató kiállítást és a felülmúlhatatlanul fantasztikus Apolló-galériát lehet bebarangolni (többé-kevésbé) a kontinens leglátogatottabb múzeumában.

Musée d’Orsay, Párizs:  Manet, Monet, Renoir, Degas, Cézanne; ha túl akarjuk adagolni magunkat impresszionizmussal (és miért is ne akarnánk), mint tette azt annak idején Louise Leroy, a Le Charivari sziporkázó kritikusa, kattintsunk bátran a Musée d’Orsay oldalára.

Uffizi Képtár, Firenze: Karantén idején is tegyünk úgy, mint egy született Medici, és gyönyörködjünk reneszánsz remekművekben; hol máshol, mint a firenzei Uffiziben, ahol hegyekben állnak a Caravaggiók, Michelangelók, Leonardók, Raffaellók, Botticellik és a világegyetem egyéb csodái.

Botticelli: Vénusz születése (forrás: Wikipedia)

Vatikán: Kizárólag akkor kattintsunk, ha kíváncsiak vagyunk az emberiség egyetemes kultúrkincsének úgy nagyjából 67 százalékára. Ahogy a Vatican News írja: a hét virtuális túra elkalauzol bennünket a Sixtus-kápolnába, a Pio Clementino múzeumi részlegbe, ami a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, a Chiaramonti Múzeumba, az Új szárnyba, Raffaello stanzáiba, a Niccolina kápolnába (V. Miklós kápolna) és a Chiaroscuri terembe. 

Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Róma: Rengeteg festmény és szobor a 19. és a 20. századból, a békebeli, romantikus tájképektől a teljesen őrült futurista művekig – nem csak Olaszországból, de azért főleg onnan.

Vittorio Corcos: Álmok (forrás: Wikipedia)

Modern Művészeti Múzeum (MOMA), New York: A hely, ahol jól megfér egymás mellett a kosárlabdákból készített installáció és a posztimpresszionista tájkép – akárcsak a mi szívünkben.

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York: A Met a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézménye, csak belegondolni is szédítő, hogy mi minden van itt az Elsa Schiaparelli-ruhakreációktól a Dürer-metszetekig, úgyhogy inkább mindenki nézze meg maga.

Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York: A New York-i Guggenheimben bizonyára számtalanszor elhangzott már az a kérdés, hogy „Ez vajon egy méregdrága kiállítási tárgy, vagy csak a takarítónő felejtette itt véletlenül?”, ám ettől függetlenül (vagy épp ezért!) nagy-nagy szeretettel ajánljuk!

J. Paul Getty Museum, Los Angeles: Jean Paul Getty valóságos reneszánsz pápa volt az amerikai olajmilliomosok között, az általa alapított (és természetesen róla elnevezett) múzeum pedig inkább csak lenyűgöző léptékeiben idézi az Egyesült Államokat; az itt felhalmozott festmények, rajzok, szobrok, dísztárgyak és egyebek már maximálisan és tagadhatatlanul európaiak.  

Van Gogh: Csillagos éj (forrás: Wikipedia)

Dalí Múzeum, Figueres, Spanyolország: A szürrealista mozgalom renitens posztersztárjával már mi is rengeteget foglalkoztunk, de hát sosem elég.

Frida Kahlo Múzeum, Mexikóváros: Frida Kahlót is nagyon szeretjük, úgyhogy miért is ne járnánk be a híres La Casa Azult, azaz a Kék Házat.

Ermitázs, Szentpétervár: Igen, ez az ötórás (!), vágás nélküli (?!) múzeumbejárás valójában egy szégyentelen i-Phone 11-reklám, de sajnos ennek tudatában is lélegzetelállító.  

Tate Britain, London: Csak John Everett Millais Oféliája és John William Waterhouse Lady of Shalottja miatt is bőven megérné fenntartani ezt a remek intézményt. Ne higgyünk Thackeray-nek, amikor azt írja, hogy az angol festők gyengébbek a franciáknál!

British Múzeum, London: Naná, hogy a brit gyarmatbirodalom gigászi mauzóleumában is alaposan elmerülhetünk, mondjuk az nem teljesen világos, hogy az egész miért néz ki úgy, mint a Guitar Hero. 

Rijksmuseum, Amszterdam: Holland aranykor, Vermeer, Rembrandt  és még egy szakajtónyi festő, akinek a nevében szerepel az, hogy van; aligha kell ennél több!

John William Waterhouse: Lady of Shalott (forrás: Wikipedia)

Pitt Rivers Múzeum, Oxford: Zsugorított emberfejek, totemoszlopok, antik cserepek, istenszobrok és még egymillió egzotikus csetresz a világ minden tájáról.

Bizánci és Keresztény Múzeum, Athén: Minden, amit az oszlopfőkről és az ikonokról tudni akartál, de nem merted megkérdezni.

Museu de Arte de São Paulo: Ha valakinek – hozzám hasonlóan – az égadta világon semmi fogalma nincsen Brazília leghíresebb művészeti múzeumáról, annak itt a remek alkalom bepótolni a hiányosságokat – és még angol nyelvű tárlatvezetés is jár hozzá. Én pl. csak párat kattintottam, és máris szembejött ez a tikkasztóan szép indianista romantikus fantázia.

Victor Meirelles: Moema (forrás: Wikipedia)

American Battlefield Trust: Az amerikai függetlenségi háború és a polgárháború nagy csatamezői Blacktocktól Gettysburgig, 360 fokban, hát ki ne akarná ezeket megtekinteni?!

Florence as it Was: A 15. századi Firenze 3D-ben.

Palace Museum: Virtuális panorámatúra a pekingi Tiltott Városban, zsongító new age-hangkulisszával és roppant informatív kínai nyelvű feliratokkal kísérve. Talán ez az egyik legmegnyugtatóbb tartalom most az interneten.

Még egy csomó virtuális múzeum itt és itt

Exit mobile version