Meghalt Joel Schumacher

T.CS. | 2020. Június 23.
Az Összeomlás, az Egyenesen át, a Ha ölni kell, valamint a Mindörökké Batman és a Batman & Robin rendezője 80 éves volt. Egy éve küzdött a rákkal.

Az amerikai apától és svéd-zsidó édesanyától származó Joel Schumacher az apját korán elvesztette, az édesanyja egyedül nevelte fel, és kész csoda, hogy ilyen sokra vitte, hiszen gyerekkorában volt olyan időszak, amikor gyakorlatilag az utcán élt – adta hírül az MTI. Jelmeztervezőként kezdte a pályafutását az álomgyárban, ahonnan fokozatosan lépkedett felfelé a ranglétrán A forgatókönyvírói munkák után a Csökke-nő című filmmel kezdte meg pályafutását, ami ugyan nem aratott nagy sikert, de ahhoz elég volt, hogy további rendezői munkákkal is megtalálják.

Joel Schumacher 2008 decemberében, amikor Kiefer Sutherland csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en (fotó: Chris Delmas/AFP)

A neve a nyolcvanas évek során vált ismertté az olyan filmekkel, mint a Szt. Elmo tüze vagy Az elveszett fiúk. Híresen jó szeme volt a tehetségek megtalálásához. A karrierje kezdetén sokat köszönhetett neki Demi Moore és Kiefer Sutherland, és ő volt az, aki felfedezte Hollywoodnak Colin Farrellt, akit a Tigrisek földjén és A fülke című filmekkel futtatott be Amerikában. Jól tudott együttműködni a hollywoodi stúdiókkal, ezért szívesen bíztak rá sikervárományos projekteket. Olyan John Grisham bestsellereket adaptált sikerrel, mint Az ügyfél vagy a Ha ölni kell, és még a nagy szuperhős láz előtt csinált két Batman mozit, a Mindörökké Batmant és a Batman & Robint. Utóbbit gyűlölték a rajongók, és csalódást keltő bevételt hozott: máig cikizik amiatt, mert a George Clooney által játszott Batman mellkasvédőjén mellbimbók voltak. Egyike volt azoknak, akik nyíltan vállalták a homoszexualitásukat Hollywoodban.

Melegként élni a szórakoztatóiparban:

Exit mobile version