Sztárok

Coming out és a magyar sztárok: ők már szabadon szeretnek

Ezek a magyar hírességek sokat tettek a láthatóságért, vagyis hogy a társadalom tagjai olyan LMBTQ-embereket lássanak maguk előtt, akiket már a szakmai teljesítményük alapján megismertek és megszerettek.

Engem úgy neveltek, hogy a világ sokszínű, és éppen ez a szép benne, a legfontosabb pedig az elfogadás. A Budapest Pride kapcsán mindig furcsa volt, hogy miért éppen így nevezték el, hiszen én sem vagyok büszke arra, hogy heteroszexuális vagyok, és nem is szégyellem, szóval igazából ez nem téma, mert senkire sem tartozik, ki kivel bújik ágyba. Aztán rájöttem, hogy éppen ezt a szabadságot nem élhetik meg sokan – köztük több barátom –, mert az ő magánéletük már azzal vitát generál, hogy kit szeretnek. Pedig a bujkálás csak hazugságokat szül, és senki számára nem lehet cél vagy normális. Ma már egyre több ismert ember vallja ugyanezt és szeretné felhívni a figyelmet az elfogadás fontosságára. 

Nem tudom megmondani, hogy magánemberként vagy ismert sztárként nehezebb-e azoknak, akik felvállalják a másságukat. A külföldi és a hazai sztárok példája mutatja, hogy a coming outtal új támadási felületet adnak, ugyanakkor erőt és reményt is sugároznak más homoszexuális embereknek. 

„Ha sokkal több ember lenne tökösebb, és vállalná be a coming outot, nem tennének tönkre ennyi életet. Nem tennének tönkre ennyi családot, ennyi teljesen ártatlan gyereknek az életét, ennyi feleség és barátnő életét. És a társadalom is sokkal elfogadóbb lenne, ha azt vennék észre, mennyi ember coming outol. Ehhez igenis bátorság kell, mert jelenleg mindent elveszíthetsz azzal, ha vállalod magadat. Tudom, hogy elfogadni a másik embert olyannak, amilyen, az egyik legnehezebb feladat” – mondta nekünk Pusztai Olivér, a LMBTQ magyarországi nagykövete

Megnézem
Összes kép (5)

A coming outolók úgy fogalmazzák meg, hogy a szexuális orientációjuk felvállalása olyan, mint új életet kezdeni, tiszta lapot nyitni, fellélegezni. Sok magyar művész volt és van, aki megtette. Gobbi Hilda annak idején nyíltan vállalhatta másságát, azt, hogy nővel él együtt, ettől még ünnepelt sztár maradt. Mensáros László élete végéig titkolta, hogy homoszexuális, mert neki fontosabb volt, hogy művészként ismerjék, és ne a botrányról vagy a magánéletéről beszéljenek vele kapcsolatban az emberek. Róla halála után derült ki az igazság, ezt ő maga akarta így. Karády Katalinról szexuális étvágyáról viszont rengeteg történet keringett, nevezték férfifalónak és leszbikusnak is.

A most következő magyar művészek már felvállalták a szexuális irányultságukat, mindegyikük máskor és más okból. Egy biztos, a másságukat vállaló ismert emberek nagyban hozzájárulnak láthatósághoz, vagyis hogy a többségi társadalom tagjai is lássanak maguk előtt olyan LMBTQ-embereket, akiket már a szakmai teljesítményük alapján megismertek, megszerettek – ahogy ezt Hanzli Péter (a Háttér Társaság ügyvivője, 2007–2016 között a Budapest Pride szervezője) mondta korábban. 

Kulka János

Apró Mesék

(Fotó: Neményi Márton)

Kulka János színművész 2014-ben a Magyar Narancsnak beszélt először nyíltan homoszexualitásáról. „Én mindig szabadon éltem, soha nem kellett bujkálnom; talán ezért is lep meg nagyon mindig, ha valakinek ez az élete nagy titka (…) mikor elgondolkozom, hogy nekem kötelességem lenne-e hangosabban vagy még szélesebb nyilvánosság előtt deklarálnom a melegségemet, mindig arra jutok, hogy ha megtenném, pont azok miatt tenném meg, akiknek erre nincs lehetőségük, és akik emiatt talán könnyebben odaállnának a szüleik elé, és azt mondanák, látod, a Mágenheim Ádám is…”

Oláh Ibolya

(Fotó: smagpictures)

A Megasztárban feltűnt énekesnő 2011-ben osztotta meg a nyilvánossággal, hogy a nőkhöz vonzódik, miután lefilmezték kutyasétáltatás közben, amikor megcsókolta a barátnőjét. Ügyvédjén keresztül coming outolt, aki a Blikknek így nyilatkozott:

„Ibolya nem foglalkozik vele, mit gondolnak róla, mindig öntörvényű volt. Nem tartja tragédiának azt sem, hogy kimondja: több érzelmet, szerelmet, megértést, sőt inspirációt kap kedvesétől, mint bármelyik férfitól az életében. Korábban voltak férfikapcsolatai, de most egy bájos lánnyal él együtt. Ebben a szerelemben boldogságra, megértésre talált. Boldogságukat magánügyüknek tartják, viszont titkolni nem lehet azt, ami nyilvánvaló. Ibolya úgy érzi, megérett a helyzet az őszinte vallomására: a szerelem akkor is a legszebb neki, ha lány iránt érzi.”

Alföldi Róbert

Magyarország egyik legismertebb színész-rendezője egy könyvben mesélt a magánéletéről először. Csáki Judit Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című kötetében a művész eredetileg csak a szakmai életéről és a karrierjéről szólt volna, de ahogy mondta, az őt ért sorozatos, ízléstelen támadások miatt végül úgy döntött, hogy 2013-ban ő is coming outol. Fél évvel később a Nyitottak vagyunk kampány keretében készült egyik videó szereplőjeként nyíltan és őszintén felvállalta magát.

„Amikor egy edzőterembe először kell lemenni, akkor mindenki szorong. És nagyon félünk. Félek. Féltem. Melegként lemenni egy edzőterembe megint egy pluszszorongás” – hallható a felvételen. Számos másik történettel előállhatott volna, hiszen a homoszexualitáson túl akár a faji vagy vallási megkülönböztetésre is hozhatott volna példát. Ő azonban érdekes módon vagy talán nagyon is tudatosan éppen egy a melegséget firtató sztorival állt elő – írta akkor a Blikk.

Mujahid Zoltán

A Megasztárban és A Dalban feltűnt énekes először 2012 augusztusában beszélt másságáról. Azt mondta, azok közé tartozik, akik nem játszanak rá, nem színészkednek. „Azt hiszem, ez veleszületett dolog, nem akarom szégyellni, titkolni, nem akarok rettegésben élni. Pár évvel ezelőtt még biztosan nem vállaltam volna fel, a kérdéstől is féltem, de ma már túl vagyok rajta” – nyilatkozta a Blikknek.

Tóth Vera és Mujahid Zoli a Fonogram díjátadó gálán. A Megasztár óta jóbarátok
(fotó: Leéb Ádám)

„Voltak barátnőim, de egyszerűen nem működött. (…) Három-négy évvel ezelőtt még biztosan nem vállaltam volna, de ma már túl vagyok rajta. Belefáradtam a titkolózásba, lelkileg, testileg végre harmóniába kerültem magammal” – mesélt az akkor 33 éves énekes. Korábban tudatosan visszavonult, mint mondja, nem szívesen járt ismerkedni kifejezetten melegeknek szóló szórakozóhelyekre, ezért a netes társkeresést tartotta akkor jó megoldásnak.

Sugár Berci

Vállalta azt, amit sosem titkolt, és amiről sosem kérdezték nyíltan, mindig csak a háta mögött beszéltek Sugár Berci másságáról. A gyerekszínészként ismertté vált énekes azért akkor és úgy vállalta nyilvánosan a homoszexualitását, mert ahogy mondja, megkereste őt a Strucc (egykor a TV2-n futó esélyegyenlőségi magazin) stábja. 

„Rendszeres nézője voltam a műsornak, és nagy örömmel fogadtam ezt a felkérést. Azt gondoltam, hogy ez a megfelelő fórum, ahol erről lehet beszélni” – mesélte Csiszár Jenőnek 2009-ben egy TV2-s műsorban, hozzátéve, hogy ha bármelyik másik műsorban kérdezték volna erről, akkor is vállalta volna, hogy meleg. 

Ha rákérdeztek volna, egészen biztosan zavarba jövök, de nem tudtam volna egy ilyen pszeudoéletet felvázolni és nemleges választ adni erre a kérdésre.”

A Struccnak adott interjúban elmondta, hogy a kövérsége miatt sokkal több atrocitás érte, mint amiatt, hogy meleg. Nem érezte kérkedésnek, hogy a magánéletéről beszélt, pláne, hogy szerinte a hétköznapokban teljesen levehető volt, hogyan is él. 

„Anyuék biztos megvívták ezzel kapcsolatban a saját harcaikat, de körém egy olyan biztonsági zónát vontak, amely megvédett mindentől. Azzal sokkal többet bántottak, hogy kövér vagyok, az több lelki gondot is okozott nekem.”

Gallusz Niki

Az énekes-színésznő 2011-ben, az RTL Klub Reggeli műsorában, élő adásban beszélt először nyilvánosan arról, hogy egy nő mellett találta meg a boldogságot. Szerelmét, Laurát is először férfinak nézte, és  leginkább a barátnője személyisége ragadta magával. „Lehet velem vitatkozni, de azt gondolom, hogy nem a nemi hovatartozás határozza meg azt, hogy valaki férfi vagy nő. Ez az én álláspontom” – mondta akkor Gallusz Niki. A színésznő három komolynak mondható, hagyományos kapcsolat után, közel tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg a nála fiatalabb Laurával.

„Sokan megkérdezték, nem kéne-e mellém egy igazi férfi. Szerintem ez egy ideál. Mitől érzi magát egy nő nőnek? Számításba vagyok véve, követi a gondolataimat, és velem van, én ettől érzem magam úgy, mint egy hagyományos kapcsolatban” – nyilatkozta a kapcsolat elején a Reflektornak. Azóta több különböző interjúban közvetlenül mesélt már párkapcsolatról vagy akár gyerekvállalásról. 

A Story Ötcsillag díjátadó gálán 2017-ben Gallusz Niki és Laura (Fotó: smagpictures.com)

„Szeretnénk családot, de azt mindig elmondom, hogy rugalmas, de konzervatív lány vagyok, kell a gyereknek apuka és anyuka egyaránt. A párom alkalmas lenne arra, hogy részt vegyen egy ilyen konstrukcióban, de azt az úriembert még nem találtuk meg, aki ebben részt venne. De nem is keressük, mert ha ennek így kell lennie, ez létre fog jönni”– mesélte három éve a FEM3 Caféban, és azt hangsúlyozta, hogy ugyan nem éli az életét kirakatban, de soha nem akart bujkálni szerelmével.

„Sokkal egészségesebb út erről beszélni, lehet, hogy nehezebb út megosztani bizonyos magán­életi dolgokat, de olyan pici ez a Magyarország, hogy nem tudnék rejtőzködni. Ha valakit szeretek, akkor teljes vállszélességgel és teljes lelkemmel szeretem!”

Steiner Kristóf

A 2004-ben coming outoló újságíró-műsorvezető, gasztroblogger 2011-ben elsőként mondta ki televíziós nyilvánosság előtt az igent a szerelmével. A pár 2016-ban elvált, azóta Steiner Kristóf másodszorra is férjhez ment. Ahogy ő maga mesélte,  támogató, szerető családban nőtt fel, ezért szerencsésnek mondhatja magát.  Ahogy már az nlc is többször írt róla, Kristóf több fronton (buddhizmus, veganizmus, kabbalizmus, muszlim–zsidó–keresztény békeprogram) is komolyan tevékenykedik. Steiner Kristóf aktívan részt vesz az LMBTQ-társadalom életében, és a saját közösségi oldalán is megosztja magánélete képeit a követőivel. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Birthday confessions... with slightly #tearing eyes, and a big #smile... to you, my 28 years old #love, #NimiDagan ❤️ . This world is a dangerous place, many say so - but when I’m with you I feel nothing bad could possibly happen to us, ever. Looking at you, feeling you close to me, having you touch me, waking up next to you, knowing you are #mine, and I’m #yours makes me feel like #together we are capable of everything. ☀️ . The sky could fall, we’d still be holding each other - because as long as you’re there for me & I can be here for you there is nothing that can destroy this #bond. 😍 I love you for being #you, your #free spirited, open hearted self, your #bravery & #fierceness. I love the way you think, dress, talk, sing, #dance, #enjoy #life, and I consider myself the luckiest on Earth for having the #chance to #admire & #appreciate you - in my life, and on this Planet - day after day. 🥳 . We all need you here - you’re a colour on the #palette that has never been seen before: unavoidable, congenial to all, #unusual the best possible way. Some say: “in the big picture everything make sense”, but honestly - without you in it, the picture would be just a dull mess for me. With you - it’s like the painting on the park’s pavement Mary Poppins & the #kids jumped into: . #Endless, #miraculous, #beautiful, and it’s filled with #adventures to #experience... together. #HappyBirthday to my #OneLove, @nimrodagan 🥰 Photo by @zifernandes 👏🏻

Kristóf Joseph Steiner (@whitecityboy) által megosztott bejegyzés,

Lakatos Márk

A szeretetet és az elfogadást hirdeti a stylist, aki a nyilvánosság előtt 2009-ben beszélt először a másságáról, amivel ő gyerekkora óta tisztában van. Nagyjából azóta, hogy háromévesen menyasszonyi ruhában ment a farsangra, mert az tetszett neki, azzal tudott leginkább azonosulni. 

Sok közszereplő van, aki nem tudja, nem meri felvállalni. Nagyon sokféle faktor van, ami miatt nem lehet nyíltan, őszintén beszélni. De szerintem jobb belemenni még egy nyílt, agresszív támadásba is, mint leélni egy hazug életet” – idézte őt anno a Blikk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top