Sztárok

Pusztai Olivér: “Bátor dolog felvállalni, hogy meleg vagy”

A Tanár című sorozat mai adásában ismét fontos téma kerül elő, amelynek kapcsán Pusztai Olivérrel beszélgettünk.

Az RTL Klub saját gyártású sorozata, A Tanár egy iskolai közösség rendhagyó hétköznapjaiba enged bepillantást. A különálló részekben pedig olyan közéleti, társadalmi kérdéseket feszegetnek, mint például az örökbefogadás, identitás keresés vagy például a tinédzserek rivalizálása. Ezúttal a homoszexualitással kapcsolatos félelmek kerülnek elő. 

“Tudom, hogy elfogadni a másik embert olyannak amilyen az egyik legnehezebb feladat” – kezdte Pusztai Oliviér, a Mr. Gay Hungary 2018 győztese és egyben LMBTQ nagykövet.

“Soha nem értettem, hogy emberek körülöttem miért bírálják a másik ember személyiségét, ruházatát, hajviseletét, szokásait, esetleg nemi hovatartozását. Ahhoz, hogy egy sokkal nyitottabb és elfogadóbb társadalomban éljünk, fontos élni hagyni és elfogadni a másikat olyannak, amilyen. A feltétel nélküli elfogadás olyan pozitív érzelmi odafordulás a másik ember felé, amely nem a tulajdonságoknak, a viselkedésnek szól, hanem a személynek, aki önmagában érték és tiszteletre méltó. És most teljesen mindegy, hogy heteroról, melegről, leszbiről, vagy transzneműről beszélünk. Ugyanúgy viselkednek, öltöznek, beszélnek, gondolkodnak, éreznek és véreznek, mint én, vagy bárki más. Nincs bennük semmi különös, nem „reklámozzák”, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, ahogy én sem. Se nem szégyen, se nem büszkeség, sokkal inkább egy velünk született dolog, amivel együtt élünk.”

Amiért viszont mégis beszélni kell a meleg témáról, az éppen az elfogadás hiánya. Egy iskolai környezetben is fenyegetve érezhetei magát az, aki nem tud belesímulni a nagyátlagba, és nem felel meg mások elvárásainak. De vannak olyan veszélyek is, amelyekre talán nem is gondolunk. Például egy utazás.

“És most nem arról van szó, hogy nézd meg, milyen egy ország közbiztonsága, mert az más kérdés, az mindenkire nézve egyformán veszélyes. Viszont nem hiaba mennek melegek nyaralni olyan helyre ahol biztosan tudjak, hogy biztonságban vannak. Máskülönben ez veszélyes is tud lenni, saját tapasztalatból tudom. Nem szeretnék kockáztatni, ha nyaralok, hiszen az a pihenesről szól. Volt, hogy Jeruzsalemben megdobáltak az ultra ortodox férfiak engem meg a páromat, mert véletlenül megfogtuk egymás kezét, és futnunk is kellett emiatt. Jobban szeretem a melegbarát helyeket, ahol kicsit nyiltabban tudunk egyutt lenni. Léteznek oldalak, amelyeken aktuális összegyűjtik, mely országok a leginkább elfogadóak ezen a téren.

Olivér szerint nem ez az egyetlen olyan változás, amit a coming out óta meg kellett tanulnia. Ennek ellenére mindenkit arra biztat: vállalja fel saját magát. 

“Ha sokkal több ember lenne tökösebb és vállalná be a coming outot, nem tennének tönkre ennyi életet. Nem tennének tönkre ennyi családot, ennyi teljesen ártatlan gyereknek az életét, ennyi feleség és barátnő életét. És a társadalom is sokkal elfogadóbb lenne, ha azt vennék észre, mennyi ember coming outol. Mert ehhez iganis bátorság kell, mert jelenleg mindent elveszíthetsz azzal, ha válallod magadat.”

Pusztai Olivér az esküvőjére készült a menyasszonyával, amikor világosság vált számára, hogy meleg. Ő először a párjának mondta ezt el, de talán ma már ezt másképpen csinálná. 

“Szeretném ezt a nagyon személyes videót megosztani, ami nem másról szól, mint az én on coming outomról, azaz az előbújásomról. Miért tartom ezt fontosnak? Hogy eggyel közelebb hozzam az LMBTQ (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek) szubkultúrát a magyar társadalomhoz. Azt érzem, hogy 2019-ben erről a témáról fontos beszélni minden csatornán. Mindig jó látni, ha egy filmben, sorozatban felbukkan ez a téma, mert ezek az apró lépések segítenek megértenünk, nem vagyunk olyan különbözőek.”

Pusztai Olivér a menyasszonyának coming outolt, ami egyszerre volt fájdalmas és felszabadító: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top