Így tesztelheted, hogy depressziós vagy-e

nlc | 2020. November 30.
A depressziót komolyan kell venni, így fontos, hogy megismerjük, mi is ez és mik a tünetei. Valamint egy kérdőív segíthet eldönteni, hogy segítséget kell-e kérnünk.

2020 nem volt éppen könnyű év. Ráadásul, akár hisszük, akár nem, a közeledő karácsony is lehet depresszióra hajlamosító tényező. Több oknál fogva is, gondot és erős stresszt okozhat a túlzott tökéletességre való törekvés, az anyagi problémák, és a magány érzése is. Mutatunk egy kérdéssort, aminek segítségével felmérheted, hogy nálad vagy a szeretteidnél fennáll-e a depresszió veszélye.

Definiáljuk a depresszió fogalmát

Először is fontos tisztázni, hogy mi is pontosan a depresszió. A hangulatzavarok közé tartozó, legalább 2 hétig tartó, a napok nagy részében a hangulatot nyomottá, örömtelenné alakító, orvosi kórkép. Tehát nem egyszerűen egy pár órás, vagy pár napos rosszkedvről van szó.

A depresszióban az érzelmi élet károsodása együtt jár a gondolkodás, az energiaszint, és az aktivitás átmeneti, gyógyítható megváltozásával. Nem szabad félvállról venni, mert a depresszió komoly dolog, amiből az ember nem tud magától, változás nélkül kilépni és az állapota rosszabbra fordulhat. Tehát vigyázni kell a „Nincs neked semmi bajod, csak jó dolgodban már nem tudsz mit kitalálni” típusú kijelentésekkel.

A depresszió kiváltó okai

E tekintetben széles a repertoár. A depresszióra való hajlamot lehet örökölni, de okozhatja a napi ritmus felbomlása, állandó fokozott stresszhatás, vagy félelem, kiválthatják bizonyos betegségek és ezek hatásai. Okozhatják személyiségproblémák is, mint a pesszimizmus vagy az alacsony önértékelés. Kiválthatják bizonyos hormonok, valamint a túlzott alkohol-, nikotin-, kábítószer-használat…

Azt, hogy valaki depressziós-e, nem lehet szimplán igennel vagy nemmel eldönteni, helyette egy skálát kell elképzelni, ennek alapján beszélhetünk normál szintről, amikor nem áll fönn a depresszió veszélye, illetve enyhe, közepes, vagy súlyos depresszióról.

A WHO adatai szerint A népesség kb. 10%-a élete során legalább egyszer átél súlyos depressziót (Fotó: Pexels)

Helyezd el magad a skálán!

Az egyik legegyszerűbb önértékelő kérdőív a témában a Beck-féle depresszióskála rövidített változata. Ezt magadnak is könnyen kitölthetted, mutatjuk, hogyan:

A következők szerint pontozd, hogy mennyire jellemzőek rád az alábbi állítások az elmúlt 2 hétre vonatkoztatva.

Válaszok:

  1. Egyáltalán nem jellemző
  2. Alig jellemző
  3. Jellemző
  4. Teljesen jellemző

Állítások:

A fenti állítások sorszáma egyben a pontszám is. Tehát, ha például arra, hogy „Több órával korábban ébredek, mint szoktam, és nem tudok újra elaludni.” a 2. állítás (azaz „alig jellemző rám”) illik számodra, akkor az 2 pontot ér. Most eszerint számold össze a pontszámodat.

És íme, az értékelés:

Nagyon fontos leszögezni, hogy ez csupán egy kérdőív, nem diagnosztikai eszköz! Tehát az eredményét semmiképpen sem szabad túlságosan komolyan venni. Ha rosszul érzed magad, az eredménytől függetlenül kérj segítséget.

A depresszió kezelése

A szakember először is felállítja a pontos diagnózist. Majd a depresszió súlyossági szintjétől és egyéb tényezőktől függően pszichoterápiával és/vagy gyógyszerekkel kezeli azt. A pszichoterápia a belső és külső körülmények megváltoztatásában segít, például a stresszkezelésben, az önbizalomnövelésben, vagy a problémás élethelyzet megváltoztatásában. A gyógyszer pedig az idegrendszer működésére hat.

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

Exit mobile version