Baba

Babakorban kiderülhet, kiből lesz depressziós vagy szorongó felnőtt

Páratlan, hosszú éveken át tartó kutatást végeztek az Egyesült Államokban.
Már csecsemőkorban kiderül, kiből lehet szorongó

Páratlan kutatást végzett az USA Nemzeti Egészségügyi Intézménye (National Institutes of Health, NIH) által finanszírozott csoport, akik összekötötték a csecsemőkori temperamentumot a felnőttkori viselkedéssel – írja a 24.hu.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy a kutatók a babák viselkedésgátlásával foglalkoztak, azaz azzal a mintával, ami óvatosságot és félelemtudatot képez.

Ez a viselkedésgátlás viszonylag stabil marad egész gyerekkoron át, és az ilyen személyiségjegyet mutató gyerekekből később könnyebben lesz depressziós és szorongó felnőtt.

A babát 14 hónapon át vizsgálták, majd gyerekként, 15 éves korukban kellett újra visszamenniük a laboratóriumba, ahol ERN agyhullámok jelenlétét vizsgálták, amelyek akkor jelennek meg, ha valaki hibázik. Az ERN azt mutatja meg, hogy valaki mennyire érzékeny az általa elkövetett hibákra, és hogyan tudja feldolgozni őket. 

A nagyobb ERN jellemzően szorongásra és hasonló internalizáló megküzdésekre utal, míg a kisebb ERN externalizálókra, amilyen az alkohol- és szerhasználat vagy az impulzivitás.

A vizsgáltaknál egy újabb vizsgálat következett 26 éves felnőttkorban.

A 14 hónapos korban mért magas viselkedésgátlás 26 évesen visszahúzódóbb személyiséget jelentett, és rosszabbul funkcionáltak a családi és a baráti szociális kapcsolataikban is.

A viselkedésgátlás magas szintje nagyobb szorongást és depressziót is feltételezett 26 éves korra, de csak azoknál, akiknél 15 évesen magas volt az ERN szintje is.

(via)

(Kiemelt kép: Pixabay)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top