Íme a Netflix titkos billentyűkombinációi!

nlc | 2020. December 06.
A népszerű streaming-oldal kezelését könnyíti meg, ha tudjuk, mikor melyik billentyűket kell megnyomni.
A vezércsel szexivé tette a sakkozást

Sokat elárul valakiről az, ahogyan használja a Netflixet. Nem a személyre szabott film- és sorozatválasztékról van szó, hanem arról, hogyan navigál, és hogyan él a lehetőségekkel, amiket a Netflix felkínál. Vannak, akik magukkal viszik a telefonjukat mindenhová, és minden szabad percükben néznek rajta valamit. Vagy esetleg van az a típus, aki utazás közben sem tagad meg magától egy újabb epizódot a kedvenc sorozatából. Telefonon, fülhallgatóval, a buszon, vagy a kocsi hátsó ülésén…

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik mégis inkább a saját kanapéjuk kényelmét választják, illetve az okostévé nagy képernyőjét. Mindannyiunknak megvan az elképzelése, hogyan szeret netflixezni, és erre sokféle lehetőség adódik. Mindegy is, hogyan és mikor kezd valaki filmet vagy sorozatot nézni, nem árt ismerni néhány trükköt. Ezeket felhasználva például az igazán kényelmesek választhatják az intelligens letöltést mobileszközökeikre, a konzolmániások könnyedén vezérelhetik a Netflixet kontrollerükről, akik pedig nem hajlandók megválni a laptopjuktól, azokat kényelmes gyorsbillentyűk segítik.

A Netflix kezeléséhez jól jön, ha ismerjük a leggyakoribb billentyűkombinációkat (Fotó: Getty Images)

Lejátszás / szünet

A vízforralóban fortyog a víz, könyörtelenül sürget a szükség, a szomszéd cukorért kopogtat be, a kutya meg már az ajtót kaparássza? Az ilyen helyzetekben az egér után kutatni (úgy el tud bújni, mintha élne), vagy a touchpaddel keresgélni a STOP gombot elég idegesítő. Szerencsére egyszerűbben is meg lehet oldani. Csak a SZÓKÖZ-t vagy az ENTER-t kell megnyomni, és ezzel azonnal megállítható, vagy újraindítható a műsor. Így a rövid szünetek már nem is olyan bosszantóak.

Teljes képernyő be / Teljes képernyő ki

Valljuk be, senki sem néz szívesen Netflixet kis ablakban. Az viszont előfordulhat, hogy amit a Netflixen nézünk, eszünkbe juttat valamit, amire azonnal rá kell keresnünk, vagy utána kell járnunk. Még szerencse, hogy, ha egy pillanatra le akarjuk kicsinyíteni az ablakot, nem kell pánikolva keresni a „teljes képernyő” szimbólumot – elegendő megnyomni az „F”-et. Ha pedig éppen egy sötét szobában vagyunk, és a billentyűzet sincs megvilágítva, akkor is könnyen megtalálható az „ESC” billentyű.

Tekerés előre és hátra

Mi az, ami a moziban vagy tévét nézve nem tehető meg a filmekkel, a Netflixen viszont igen? Természetesen az előre-hátra pörgetésről van szó! Ez a funkció kifejezetten hasznos, ha a kedvenc jelenetünket akarjuk már ötödjére is visszatekerni, vagy ha épp elvesztettük a fonalat, és újra kell néznünk egy jelenetet. A BALRA vagy a JOBBRA nyilak lenyomásával egyszerű odapörgetni a keresett jelenethez.

Hangerő-szabályozás

Az elektronikai eszközök gyártói sokat tesznek a vásárlók kényelméért. Számos laptopot beépített hangerőgombokkal árulnak, de azt sem árt tudni, hogy a Netflixnek is megvan a maga megoldása például a filmek vagy sorozatok elnémítására, anélkül, hogy eltűnnének az értesítési hangok a számítógépről. A Netflix hangerő-szabályozása a billentyűzettel egyszerű. Csak 3 gyorsbillentyűt kell ismerni: a FELFELÉ nyíl növeli a hangerőt, a LEFELÉ nyíl csökkenti azt, az „M” billentyű pedig teljesen lenémítja a filmet.

A főcím átugrása

Néhány ember kifejezetten szereti nézni a főcímeket a film elején. Az intro bevonja őket az atmoszférába, a sorozat világába. A többség azonban rögtön tudni szeretné, hogy „mi következik”, és a későbbi epizódok nézésekor jobban szereti átugrani az intrót. A Netflix erre az esetre is ajánl egy kis egyszerűsítést. Elég csupán az „S” betűt kell megnyomni a billentyűzeten és már nézhető is a sorozat a bevezető nélkül. Egyébként a főcímek átugrása a profil beállításainál is bekapcsolható.

További cikkeink a Netflix témakörében:

Exit mobile version