nlc.hu
Szabadidő

Magyar filmek az HBO-n és a Netflixen

Annyi jó magyar film került fel a Netflixre és az HBO-ra, hogy filmfesztivált is rendezhetsz belőlük

Ha a gyerekeknek szóló rajzfilmeket, a kisfilmeket és a dokumentumfilmeket nem számoljuk, jelenleg közel 50 magyar filmet számoltunk meg a Netflix és az HBO választékában, köztük számos szuper, mégis kevesek által látott hazai kincset. Segítünk a választásban.

Lassan már évtizedek óta sokak által tartott nézet, hogy „Én nem adok pénzt magyar filmért, mert szarok”, és hiába cáfoltak rá a filmeseink erre már oly számtalanszor, sokan akadnak, akik nem hajlandók új esélyt adni. És persze vannak magyar filmek, amik sajnos kicsik, és el sem jutott a hírük mindenkihez, akit esetleg érdekelhettek volna. Nekik – és persze azoknak, akik csak úgy szeretik a jó filmeket – lehet igazi ajándék, hogy a Netflix és az HBO gyakorlatilag kisebb könyvtárnyi magyar filmet tankolt fel az utóbbi évben főképp az utóbbi esztendők hazai filmterméséből, így most, hogy este nyolc után amúgy is megáll az élet, itt van mindenki számára a lehetőség, hogy bepótolja a legjobbjainkat. Az összeállításban szándékosan nem emeltük ki az olyan nagyon sokak által látott filmeket, mint a Saul fia vagy a Testről és lélekről, inkább a kevésbé ismert, de minőségi darabokra fókuszáltunk.

Rossz versek

Ahol megtalálod: HBO

Reisz Gábor mindössze két nagyjátékfilmet forgatott, de már ezzel is önálló branddé vált a filmes világban. Ez annyira igaz, hogy már külföldön is másolják: bárki meg tudja ezt erősíteni, aki látta A beszéd című francia filmet az idei Mozinet Filmnapokon. Reisz Gábor kissé olyan, mintha összekevernénk Woody Allen értelmiségi tépelődését Michel Gondry vizuális ötleteivel és játékosságával, csak közben nagyon magyar, ami nekünk, hazai nézőknek nagyon jó, de a külföldi filmfesztiválokon inkább hátrány, mert a humora országhatáron kívül nem minden esetben működik. A Rossz versekben nemcsak rendez, hanem a főszerepet is ő játssza, és egy szakítás után a gyerekkorára visszagondolva próbálja megfejteni, mi lehet a baj vele. Az utóbbi évek legjobb vígjátéka, némi keserédességgel leöntve.

Szuper magyar filmek az HBO-n és a Netflixen

Rossz versek (2018)

Apró mesék

Ahol megtalálod: Netflix

Kerekes Vica a kevés nemzetközileg is ismert magyar sztárjaink egyike, itthon azonban valamiért kevésbé özönlenek a filmjeire a nézők, pedig az Apró mesék bőven megérdemelte volna a figyelmet. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró gyakorlatilag egy Hitchcock-filmet hozott tető alá, egy nagyrészt háromszereplős, történelmi kamarathrillert, ami egy pitiáner csalóról szól, aki a világháború utáni zavaros időszakban egy erdei házban talál menedéket egy fiát egyedül nevelő szépasszonynál, akinek meggyőződése, hogy erőszakos férje elhunyt a fronton. A csaló és a nő között viszony bontakozik ki, csakhogy közben betoppan a férj, és ez valóban tökéletes alaphelyzet egy jól működő thrillerhez, aminek különösen izgalmasak a történelmi vonatkozásai.

Köntörfalak

Ahol megtalálod: Netflix

2010-ben szinte a semmiből érkezett ez a háromszereplős kamaradráma, amiben a három főhős, Tompos Kátya, Elek Ferenc és Rába Roland minden egyes során érződik, hogy alaposan ki lett találva és be lett gyakorolva, ami sajnos egyáltalán nem megszokott munkamódszer a hazai filmgyártásban. Egy este, három ember, egy lakás. Zoli és Eszti bénácska randija végül a lány lakásán folytatódik, csakhogy betoppan a bátyja, Gábor is, és nagyon hamar kiderül, hogy Zoli és Gábor korábbról ismeri egymást, és van egy közös, meglehetősen sötét titkuk. Kimondatlan szavak, régi, elfojtott érzelmek és szinte tapintható feszültség jellemzi a filmet, ami annak idején kritikai siker volt, mégsem látták annyian, mint megérdemelte volna. A Netflixes jelenlét talán új esélyt ad ahhoz, hogy a magyarok végre megnézzék ezt a gyöngyszemet.

FOMO: Megosztod és uralkodsz

Ahol megtalálod: HBO

Hartung Attila a közösségi média harsány, arcba mászó videós világát próbálta átültetni a mozi nyelvére, és sikerrel járt. A filmjét nézni kissé olyan, mintha egymás után néznénk YouTube-videókat, online chateléseket és közösségi médiás posztokat, és a mozipremier idején páran fel is vetették, hogy ilyesmit inkább otthon néznek az emberek, nem egy mozi hatalmas vásznán. Nos, most erre itt van a lehetőség: a filmben egy social mediában népszerű csávó nyilvános bullyinggal lesz népszerű a barátaival együtt, de amikor egy bulin egy részeg lányra rámászik, és ezt videóra veszi, túllép egy bizonyos határon. A film ügyesen mutatja be az online és az offline zaklatás súlyát a mai fiatal generáció életében, és azt, ahogy egyesek következmények nélkül szinte bármit megúszhatnak.

Egy nap

Ahol megtalálod: Netflix

A hétköznapjainkban is ott rejtőzik a dráma, csak nem mindig sikerül ezt megtalálni. Szilágyi Zsófia nem kevesebbre vállalkozik, mint megmutatni a drámát egy háromgyerekes budapesti anya életében, aki megtudja, hogy a családi és anyagi nehézségeik mellett a férje megcsalja őt. A film inkább a kimondatlan szavak és az ebből adódó feszültségek filmje, nem pedig egy egymással ordítozós, konfrontatív dráma, de pont a maga csendességével, és az elhallgatott szavak súlyával tud igazán hatásos lenni. Persze ehhez kell egy olyan zseniális főszereplő is, mint Szamosi Zsófia.

Drakulics elvtárs

Ahol megtalálod: HBO

Bodzsár Márk filmje egyfajta szocializmus-paródia, vagy szatíra, amit az a pazar ötlet dob fel, hogy milyen lett volna, ha Kádár elvtárs világában egyszer csak megjelenik egy vámpír, az elvtársak pedig kapva az alkalmon megpróbálnák tőle elrabolni az örök életet, hogy a párt legfelsőbb körének tagjai sose haljanak meg. A film kellemesen cool, bár érdekes módon a vámpírt sármosan játszó Nagy Zsolt elől inkább a pojáca szerepben egészen kiváló Nagy Ervin rabolja el a reflektorfényt, és Thuróczy Szabolcs is bravúros a titkosszolgálatos főnök szerepében, Walters Lili pedig a film egyértelmű felfedezettje. Talán lehetett volna egy kicsit karcosabb humorú és merészebb, de a Drakulics elvtárs így is remek szórakozás.

Akik maradtak

Ahol megtalálod: Netflix

Holokauszt-film is meg nem is Tóth Barnabás Oscarra nevezett mozija. Közvetlenül a II. világháború után játszódik, és egy túlélő kapcsolatát mutatja be egy fiatal lánnyal, akinek a szülei nem jöttek vissza a haláltáborokból. Bár a filmnek van egy minimális Lolita-rokonsága, itt messze nem annyira a testiségen, mint inkább a lelkek kapcsolódásán van a hangsúly, és Tóth ügyesen mutatja be, hogy két megtört, makacs ember hogyan találja meg egymásban a kapaszkodót, és tud segíteni egymásnak abban, hogy feldolgozzák a feldolgozhatatlant. Az Oscarnak végül sajnos nem kellett az Akik maradtak, de ez semmit nem von le a film értékeiből, Hajduk Károly és Szőke Abigél pedig csodásak a főszerepekben.

Viktória – A zürichi expressz

Ahol megtalálod: Netflix

Amikor nemrég a Háromezer számozott darab forgatásán Farkas Franciskával találkoztunk, mesélte, hogy mostanában sokan állítják meg azzal, hogy látták a Viktóriát a Netflixen, és mennyire jó volt, aminek ugyan örül, de abból a szempontból kicsit vicces, hogy végül is egy hatéves filmről van szó. Franciska a filmben Viktóriát, az elszegényedett lányt játssza, aki a nagy pénz reményében indul el Svájcba, hogy ott prostituált legyen, csakhogy csúnyán kihasználják őt, és nem tud egyről a kettőre jutni, valamint kiszabadulni ebből az őrült és veszélyes körforgásból. A realista alapokon nyugvó film a már-már dokumentumfilmszerű környezetábrázolásával hagy mély nyomot a nézőjében.

Kút

Ahol megtalálod: HBO

A szenzációs A nyomozó után nyolc évet kellett várni Gigor Attila következő filmjére, és a Kúttal nem is sikerült megfelelni az egekbe nőtt elvárásoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a filmnek ne lennének értékei: Gigor gyakorlatilag egy Isten háta mögötti, koszos benzinkúton hozott össze egy mocskos, véres és szexi westernfilmet, amiben sok rosszarcú figura feszül egymásnak, és már a kezdetektől világos, hogy itt bizony hullani fognak az emberek, mint a legyek. Bár a westernt pasis műfajként tartják számon, a Kútban elsősorban a nők brillíroznak (oké, elismerem, László Zsolt azért nagyon jó gengszterfőnökként), Kurta Niké, Trokán Nóra vagy épp Udvaros Dorottya játéka nagyon sokat dob a filmen, ami megmutatja, hogy az atmoszférateremtés Gigor kisujjában van.

Szuper magyar filmek az HBO-n és a Netflixen

Kút (2016)

1945

Ahol megtalálod: HBO, Netflix

Török Ferenc a Moszkva térrel és a Szezonnal az egyik legígéretesebb magyar rendezőnek számított, ám jött egy hosszú éveken át tartó mélyrepülés, és kétséges volt, hogy valaha is látunk-e még jó filmet tőle. Aztán jött a fekete-fehér 1945 a főszerepért alaposan meghízó Rudolf Péterrel, Török pedig egy olyan klasszis drámát alkotott arról, hogy a magyarság képtelen feldolgozni a kollektív bűneit, hogy még Amerikában is komoly sikert aratott. Az 1945 helyi szinten, egy kis falu lakóin keresztül mutatja be, hogyan és miért történhettek meg a zsidósággal szemben elkövetett szörnyűségek. A főszerepben Rudolf Péter élete alakítását nyújtja.

További magyar fikciós játékfilmek az HBO-n és a Netflixen:

Ruben Brandt, a gyűjtő (HBO, Netflix), Napszállta (HBO), Lajkó – Cigány az űrben (HBO, Netflix), Remélem legközelebb sikerül meghalnod J (HBO, Netflix), Kojot (HBO, Netflix), Aurora Borealis – Északi fény (HBO, Netflix), Genezis (HBO, Netflix), Testről és lélekről (HBO, Netflix), Az állampolgár (HBO, Netflix), X – A rendszerből törölve (HBO), Zuniverzum (HBO), A martfűi rém (Netflix), Saul fia (Netflix), Curtiz (Netflix), Nyitva (Netflix), Szép csendben (Netflix), Poligamy (Netflix), Swing (Netflix), Víkend (Netflix), Halj már meg! (Netflix), Hurok (Netflix), Csak szex és más semmi (Netflix), Kaméleon (Netflix), A foglyok (Netflix), A vizsga (Netflix), Pappa pia (Netflix), A szerdai gyerek (Netflix), Valami Amerika 1-2 (Netflix), Liza, a rókatündér (Netflix), Couch Surf (Netflix), Lora (Netflix), Sherlock Holmes nevében (Netflix), Aura (Netflix), Berosált a rezesbanda (Netflix), Délibáb (Netflix), Virágvölgy (Netflix)

Olvasnál még magyar filmekről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top