„Vásárláskor cél a Centrum” – itt vettünk mindent a rendszerváltás előtt

Sz.A. | 2020. December 08.
Ha most visszaugranánk úgy 40 évet az időben, nem plázákkal lenne tele az ország, hanem Centrum és Skála áruházakban vadásznánk a karácsonyi ajándékok után. Más volt, de megvolt a bája annak a korszaknak is.

A nyolcvanas években minden háztartásban lapult néhány narancssárga alapon fekete betűs Centrum reklámszatyor. Nem is csoda, hiszen akkoriban a Centrum és a Skála Áruházak számítottak a kor plázáinak, ahol a fürdőruhától a bojlerig mindent megkaphatott a kedves vásárló. Sőt, ha szerencséje volt, még autót is nyerhetett.

A Centrum Áruházak 1967-től kezdtek gombamód szaporodni idehaza, amikor az Országos Áruházi Vállalat felvette a Centrum nevet. A budapesti legendás nagyáruházak közül a cégcsoporthoz tartozott a Divatcsarnok, a Verseny és Corvin Áruház, de vidéken is sorra épültek a Centrumok. Az áruházlánc első háziasszonya 1975-77 között Szedres Mariann, a kor ünnepelt, egzotikus szépségű manökenje volt.

Egészen a rendszerváltásig a Skála és a Centrum Áruházak voltak a magyar bevásárlóközpontok, „Cél a centrum” – hangzott az unásig ismételt reklámszlogen, de mi más is lehetett volna a cél akkoriban.

1991-ben aztán a vállalat kft., majd részvénytársaság lett, az évezred végén pedig a két mamut, a Skála és a Centrum egyesült, s a Skála nevet vitte tovább. Ekkor azonban már lehetett sejteni, hogy a nyugati mintára épülő bevásárlóközpontok – amilyen a szintén 1999-ben nyitott Westend – hamarosan Magyarországon is elterjednek majd, még nehezebb helyzetbe sodorva a hazai óriást.

2001-ben aztán megint tulajdonosváltás történt, majd újabb névváltás is jött: megalakult a Skála Divatház Rt., amely a cég kevésbé jó állapotban lévő üzleteit eladta vagy bérbe adta, ami persze tömeges üzletbezárásokat eredményezett.

2005-ben aztán a vezetés nem erőlködött tovább, kénytelen-kelletlen belátták, hogy modelljük felett eljárt az idő, és az áruházakat eladták. Néhány Skála azért még maradt az országban, de döntően a plázák vették át a régi nagyáruházak szerepét.

És hogy mi maradt a Centrumból az utókornak? Néhány fotó a Fortepanon, illetve a narancssárga-fekete reklámszatyrok, amik ma is felbukkannak az internetes piactéren.

Centrum_Eger fortepan_Bojar Sandor

Centrum Eger, háttérben a Dobó István téri minorita templom (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

Centrum_Debrecen fortepan_Szalay Zoltán

Tömeg a debreceni Centrum Áruház textilosztályán (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Centrum_Székesfhérvár fortepan_Urbán Tamás

Székesfehérváron a Koronázó (Szabadság) tér - Kossuth utca sarkán állt a Centrum (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Centrum_Pécs fortepan_Szűcs Lóránd

A pécsi Centrum Áruház a Centrum Áruház a Városháza épületében kapott helyet (Fotó: Fortepan/Szűcs Lóránd)

Centrum_Tatabánya fortepan_Szalay Béla

Tatabányai lányok viszik a cekkert - vélhetően a háttérben lévő Centrumban vásárolt holmi lapul benne (Fotó: Fortepan/Szalay Béla)

Centrum Szolnk Fortepan Chuckyeager tumblr

1975, a szolnoki Centrum építése (Fotó: Fortepan)

szatyor

És a retró rajongói ma is vehetnek a neten centrumos reklámszatyrot, ha van egy kis szerencséjük

Ha kedveled a retrót, ezeket a cikkeket is szeretni fogod:

Exit mobile version