nlc.hu
Szabadidő

Divatcsarnok akkor és most

Párisi Nagy Áruház, egy hányatott sorsú épületcsoda

Bevallom, a Párisi Nagy Áruház, avagy Divatcsarnok létezéséről sem volt túl sok ismeretem egészen addig, amíg meg nem nyílt benne a könyvesbolt, ami egészen bezárásáig a kedvencem volt Budapesten. De az áruház története nem itt indult.

Bizony, a Párisi Nagy Áruház története nem itt, az Andrássy út 39-ben kezdődött. A mese még a 19. század végén indult a Rákóczi út és a Klauzál utca sarkán. Itt nyitotta meg Goldberger Sámuel és Goldberger Henrik 1892-ben a Párisi Nagy Áruház nevű üzletet, ami a fellengzős elnevezés dacára leginkább egy szatócsboltra hajazott – fogalmaz az Emlékezz Budapest blog. Lehetett itt mindent kapni a kalaptűtől a különböző ruházati és háztartási cikkeken át a tanszerekig. Az épület földszintjét és első emeletét elfoglaló áruház sikerét jól mutatja, hogy a személyzet létszáma pár év alatt 250 főre nőtt. 1903. augusztus 24-én azonban csúnya véget ért az áruház történetének itteni fejezete, ugyanis a kirakatban tűz ütött ki, és az egész épület a lángok martalékává vált, és a szerencsétlenség halálos áldozatokat is követelt.

A Rákóczí út 72 alatt álló épület többször is elpusztult. Ez például egy 1956-os kép a homlokzatról, pontosabban annak helyéről. (Fotó: Fortepan)

A Rákóczí út 72 alatt álló épület többször is elpusztult. Ez például egy 1956-os kép a homlokzatról, pontosabban annak helyéről. (Fotó: Fortepan)

A tulajdonosok azonban viszonylag hamar kiheverték a veszteséget, és kinézték maguknak a folytatásra az Andrássy út 39. alatt álló épületet, ahol a Terézvárosi Kaszinó működött. A pompás, neoreneszánsz épület első emeletén a biliárd terem volt, két végén oszlopos emelvénnyel a nézők számára. A Paulay Ede utcai épületszárnyba pedig a bálterem került. A második emeleten játék- és olvasószobák voltak, a harmadik emeletet pedig két luxuslakás foglalta el.

1909-ben aztán Goldberg Sámuel megvásárolta az épületet, és itt lehelt új életet nagy álmába, a Párisi Nagy Áruházba, amely 1911-ben nyithatott meg, igen pazar formában: üvegfalú, tükrös felvonók, márványoszlopok, aranyozott díszek, fedett üvegudvar és ötemeletnyi áru várta itt a vásárlókat. Sőt, az áruház tetején még tetőkert is volt, ami télen korcsolyapályaként működött.

Az épület gyönygyszeme pedig a kaszinó idejéből megőrzött bálterem maradt, amit Lotz Károly és Feszty Árpád festményei borítottak be. És hozzá kell tenni, hogy a pompás áruház természetesen többé már nem az alsó társadalmi rétegeket célozta meg kínálatával, hanem a módosabb vevőket.

Goldberger azonban nem sokáig örülhetett művének, hiszen jött az első világháború. Szerencsére az épület megúszta sérülések nélkül, viszont a háorú utáni gazdasági válság csaknem tönkretette az áruházat. A család ezért aztán részvénytársasággá alakította, amit aztán bérlők vehettek birtokba olcsó és silány minőségű portékáikkal.

A második világháború után aztán könyvraktár lett az épület, majd – ahogy mindent – a Párisi Nagy Áruházat is államosították, és 1958-ban immár Divatcsarnok néven nyitották meg újra. 1967-ben műemléki védettséget kapott, és a Centrum Áruház hálózatának tagja lett, egészen a 1999-ig.

Megnézem
Összes kép (4)

Az ezredfordulón aztán, a Centrum megszünésével bezárták, és megint pár év kallódás következett. 2005-ben aztán egy magáncég vette meg az államtól, és újította fel az épületet, és 2009-től az Alexandra könyvesház legimpozánsabb üzlete kezdett itt működni. A Lotz-teremben pedig kiváló és nagyon hangulatos kávézó nyílt, amely különböző elegáns rendezvényeknek is helyt adott.

Az Alexandra 2017-es csődje után aztán egy időre meginnt bezárta kapuit az épület, de egy évvel később teljesen új formában megint megnyílt: 2018-ban kiállítótér lett Andrássy Élményközpont néven, a tetőteraszon pedig a mai napig is működik a 360 Bar, melynek asztalainál ülve csodálhatják a vendégek a szépséges Budapestet, miközben finom italokat kortyolgatnak.

Ilyen a panoráma az Andrássy út 39. tetejéről nézve. (Fotó: Wikipedia)

Ilyen a panoráma az Andrássy út 39. tetejéről nézve. (Fotó: Wikipedia)

Igaz mesék az egykori és a mai Budapestről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top