nlc.hu
Szabadidő

Egerszegi Krisztina első olimpiája

Emlékszel még? Ilyen volt Egerszegi Krisztina, mikor kislányként olimpiát nyert

Akár hiszed, akár nem, 35 éve, mindössze 14 évesen szerezte első olimpiai aranyát Egerszegi Krisztina. Nézd, hogy ragyogott akkor az éremmel a nyakában!

Egerszegi Krisztina, vagy ahogy mindenki ismeri, Egérke Szöulban 1988-ban 200 méter háton az egész világot meglepve tempózott az első helyig. A közvetítést Vitray Tamás is végigdrukkolta, ami csak fokozta az élményt.

Az akkor mindössze 14 éves úszó sikersorozata a következő két olimpián is folytatódott, 1992-ben és 1996-ban is elképesztő teljesítményt nyújtott, így összesen 5 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.

Egerszegi Krisztina első olimpiáján

Egérke első olimpiáján, 1988-ban (Fotó: Getty Images)

A 200 háton szerzett szöuli aranya mellett három nappal korábban ezüstérmes lett 100 háton, bravúrjának köszönhetően ő minden idők legfiatalabb sportolója, aki egynél több érmet zsebelhetett be az ötkarikás játékokon.

Egérke az olimpiákat követően, 22 évesen döntött úgy, hogy felhagy a versenysporttal, nem sokkal később pedig megházasodott és három gyermeke született, akik ma már mind felnőttek.

Egerszegi Krisztina 1988-ban Szöulban

A 14 éves Egerszegi Krisztina olimpiai aranyával (Fotó: Getty Images)

Legnagyobb fia, Bálint már 23 éves, őt követte Barnabás, aki 21 éves, majd az idén 19 éves, különleges Zille nevet viselő kislánya érkezett a családba. Bár azóta kevés kivételtől eltekintve ritkán vállal szereplést, az egykori olimpikon több korábbi cikkben is elmondta, hogy teljesnek érzi az életét, és nincs benne hiányérzet. Emiatt különösen szerencsésnek mondhatja magát, tapasztalata szerint ugyanis a visszavonulást követően sok élsportoló nehezen találja a helyét a mindennapokban.

Hiába döntött úgy, hogy kerüli a rivaldafényt, a magyarok szerencsére nem felejtették el a nevét, és a mai napig Egerszegi Krisztinára a legbüszkébbek!

Nyitókép: Fotocentral.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top