nlc.hu
Szabadidő

Retro televíziós vetélkedők

Retró televíziós vetélkedők, amikért egy ország rajongott

Van benne valami, Mindent vagy semmit, Kapcsoltam – emlékszel rájuk? Egy ország izgult ezeken a retró televíziós vetélkedőkön, és képzelte magát a játékos helyébe, hogy milyen lenne hazavinni a Videoton televíziót, vagy éppen elutazni Mallorcára.
Rózsa György, a felejtheteteln Kapcsoltam nevű vetélkedő műsorvezetőjeként Fotó: Youtube

Nem vagy egyedül, ha a retro televíziós vetélkedők felvételeit nézegetve jóleső nosztalgia tölt el. Hiába telt el 20, 30 vagy akár 40 év, van, amit az ember egyszerűen nem felejt el. Gyere, és ülj fel velünk a nosztalgiavonatra!

Van benne valami

Ha anno nézője voltál, szinte biztos, hogy a Van benne valami főcímdalát még ma is el tudod dúdolni – amit egyébként Dolly énekelt. A Vágó István vezette retró televíziós vetélkedőt az egész család lelkesedéssel nézte: a barchobára épülő műsort a nagyi éppúgy élvezte, mint az unoka, vagy a munkában megfáradt szülő. A műsor csúcspontja tagadhatatlanul az volt, amikor Vágó megkérdezte a játékost, hogy a reluxa előtti tárgynyereményt kéri, vagy azt, ami a reluxa mögött van. Ilyenkor az ország egy emberként izgult, mit rejt a reluxa mögötti színpad.

A vetélkedőt a Centrum áruház szponzorálta, és a magyar otthonokban szinte tapintani lehetett a feszültséget, amikor a játékosok előtt feltárult a színpad. Ha jól döntöttek, televíziót, kerékpárt, háztartási gépeket, sőt, akár motorkerékpárt is nyerhettek. A műsor Gálvölgyi János repertoárjába is belekerült. Lehetetlen megunni:

Kérdezz, felelek

Vágó István mellett a televíziós vetélkedők másik ikonikus alakja Egri János volt, akinek a nevéhez számos, a szellemet is megmérettető vetélkedő kapcsolódik. A Játék a betűkkel, a Melyiket a 3 közül? és az Elmebajnokság is az ő nevéhez fűződik, de kétség kívül a Kérdezz, felelek volt az, amelyikre a legtöbben emlékszünk.

De ne gondold, hogy Egri János a műsorvezetésben mozgott csak otthonosan! Azok vetélkedők, amiket ő vezetett, a saját gyermekei voltak, ugyanis ő alkotta meg a koncepciójukat. Habár régen valóban kellett gondolkodni egy-egy nyereményért cserébe, de – a férfinézők nagy örömére – rendszerint volt jó csaj is a vetélkedőkben. Bálint Antónia után Gaál Noémi töltötte be a posztot – igen, az a Gaál Noémi, aki ma időjárási infókat oszt meg velünk, most 50 évesen is bomba formában van.

Kap-csol-tam

A játékvezető triumvirátus harmadik legendája Rózsa György, aki az 1980-ban debütált Kap-csol-tam nevű retró televíziós vetélkedőt tette felejthetetlenné. A betelefonálós műsor esélyt adott azoknak is, akik szerettek volna megmérettetni, de a televízió képernyőjén feszengtek volna.

A feladványok valóban megdolgoztatták a vállalkozó kedvűek szürkeállományát, az ország Rózsa Gyurija pedig a nézőkkel együtt feszült csendben várta, érkezik-e jó megfejtés a vonal túloldaláról. Kivételek ez alól azon pillanatok voltak, amikor a műsorvezető kortyolt egyet a poharából, és hangos hörpintéssel törte meg a várakozás izgalmát.

Mindent vagy semmit

Szintén Vágó István nevéhez fűződik a Mindent vagy semmit nevű vetélkedő, ami 1997-től futott. Ez talán nem is tűnik olyan réginek, pedig azóta eltelt már 23 év. A tét itt már egészen nagy volt: aki ügyesen játszott, autót is nyerhetett.

De nemcsak ezért nézhette sok férfi ezt a televíziós vetélkedőt: Vágó István mellett segítője, Brunner Márta is képernyőre került. A csinos segéd mutatta be a nyereményeket – tette mindezt divatos frizurával, az akkor trendi gigantikus gallérokkal és még nagyobb válltömésekkel ellátott ruhákban.

Zsákbamacska

A Zsákbamacska amolyan kakukktojás is lehetne a többi retró vetélkedő között, mert a játékosoknak itt – kivételesen – nem kellett sokat gondolkodni. Maximum azt kellett eldönteniük, hogy a 3 felajánlott borítékból melyiket választják. A borítékok egyikében mindig lapult egy fekete macska (vagyis nem nyert), a másik kettő viszont egy-egy olyan nyereményt rejtett, mint például egy egyszemélyes mallorcai út (nem kis fejtörést okozva annak, aki megnyerte, hogy miből viszi majd a feleségét, férjét magával).

Hiába – vagy pont ezért – csak a puszta szerencsére alapozott, ezt a retró vetélkedőt is nem lehetett nem szeretni, pláne, hogy az örökké vidám Rózsa György vezette, aki mindig elegáns outfitben jelent meg a képernyőn. Emlékszel a szlogenre?

Ha kedd, ha szerda: Zsákbamacska!

Az ajándékokat rejtő színpadok számát a borítékok tartalmazták, és Rózsa György „Egyes színpad, nyílj ki!” felszólítására, mint egyfajta mágikus kincses szelence, a színpad feltárult. Persze, itt is volt csinos segítő, mégpedig Fanny, aki a Carpe Diem zenekar Álomhajó című számban, ha a hangját nem is, de arcát adta a produkcióhoz.

Retróból soha nem elég! Itt van még több, hogy nosztalgiázhass!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top