nlc.hu
Gasztro

Retró cukorkák és nyalókák, amiket imádtunk

Még mindig a szánkban érezzük ezeket az ízeket: retró cukorkák és nyalókák, amiket imádtunk

Ezeket az ízeket még mindig a szánkban érezzük, hiába telt már el jó pár évtized. Gyere és nosztalgiázz velünk!

Óh azok a boldog ’70-es ’80-as és ’90-es évek, amikor gyerekként az volt a jutalmunk, hogy választhattunk egy nyalókát, ha segítettünk a nagymamánknak bevásárolni, vagy netán egy jó jegyet hoztunk haza. Régen valahogy kiváltság volt nyalókázni, hiszen nem mindenki jutott hozzá ehhez az úri huncutsághoz. Aztán jött látott és berobbant az életünk a Kojak című sorozat, és mindenki olyan nyalókát szeretett volna nyalogatni, mint amit a híres nyomozó. Persze erre gyorsan fel is ült a marketing-gépezet és elkészült a nyalóka, amit mindenki Kojak-nyalókaként ismer. A vaníliás ízű tömör nyalóka, amin csokoládébevonat volt minden gyerek kedvence anno. Pedig Telly Savalas eredetileg azért nyalókázott a sorozatban, mert le akart szokni a dohányzásról. A nyalóka aztán Kojak védjegye lett, mi pedig nem győztük utánozni a nyomozót.

Kakasos nyalóka, ami nélkül nem volt falusi búcsú

A híres kakasos nyalóka, amit főleg a vidéki gyerekek ismerhettek, hiszen minden vidéki búcsú és vásár résztvevője volt. Ez a piros madár alakú nyalóka pont annyira volt édes, hogy összeragadjon a szánk, de mégsem tudtuk abbahagyni a nyalókázást, mert nagyon finom volt.

A búcsúk állandó kínálata volt a kakasos nyalóka A kép forrása: Retromuzsika

A búcsúk állandó kínálata volt a kakasos nyalóka A kép forrása: Retromuzsika

Negro: a torok kéményseprője

Bár leginkább a nagypapák és a nagymamák kedvenc cukorkája volt a Negro, amikor vendégségbe mentünk hozzájuk ráfanyalodtunk mi is gyerekként. Persze a Negro nem volt annyira megnyerő mindenki számára, mert az ánizs-mentol ízesítés kicsit gyógyszerre emlékeztet. A Negro cukorka 1990 óta kapható már más ízesítésben és színben is, de még mindig a fekete változat a legkedveltebb.

Franciadrazsé vs Duna-kavics

Ha lenne a híres retro cukorkák összecsapása ez a két versenyző minden bizonnyal kemény küzdelmet vívna egymással. A kis csokigolyókat színes bevonattal a Bonbonetti cég gyártja még a mai napig is, és az íze is pontosan olyan, mint amire gyerekkorunkban emlékszünk. A Duna-kavics már egy kicsit keményebb cukorka volt, de még ma is kapható és rágcsálható és tényleg nosztalgia elfogyasztani.

View this post on Instagram

#retro #franciadrazsé 😊🍭

A post shared by Marczell Zsófi (@zsofimarczell_31) on

Nebuló drazsé

Ha lenne magyar M&M’s, akkor ez lenne az! A Nebuló drazsé tömény grillázsos rózsaszínes bevonatával befogta a szánkat, a kezünket, de mégsem tudtuk megunni. Belül nugátos belső lapult, kívülről finom cukorbevonat és pillanatok alatt elfogyasztottunk egy zacskót.

Málnás savanyú cukorka

Szinte még most is érezzük a szánkban ezt a savanyú ízt, amit zacskókba csomagolva forgalmaztak, hogy aztán onnan a nagymamánk cukortartójába kössenek ki, és azzal kínálgassák a barátnőiket és persze minket unokáinkat, amikor meglátogattuk őket. Nem összekeverendő a savanyú cukorkával, amiből 2 forint volt egy zacskó anno, de hasonló ízvilágú cukorkáról van szó. 

Medvecukor

A fekete édesség eléggé megosztó volt a gyerekek között. Volt akik szerették, és persze voltak, akik nem voltak hajlandóak megenni, miután megkóstolták. Hasonlóan a Negró cukorkához a medvecukornak az alapját is az édesgyökér-kivonat és az ánizs adta, ami nem volt mindenki foga alá való. Persze a medvecukornak (vagy másnéven bocskorszíjnak) rengeteg más féle változata is elterjedt az évek során, de a legtipikusabb a fekete verzió volt.

Az ánizsos medvecukrot vagy szerettük vagy utáltuk

A medvecukor megosztó édesség volt. Kép: Wikimedia

Még több régi és ismerős ízű retró édességet mutatunk a galériánkban! Kattints és nosztaligázz! 

Retró édesség a Zizi
Megnézem
Összes kép (7)

Ezeket a retró édességeket is látnod kell! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top