Magyarország kúl

Kojak, a nyalókázó nyomozó

Imádtuk a legendás dörzsölt nyalókás nyomozót!

A szarkasztikus humorral megáldott nyomozó minden bűntettre fényt derített, és a ’70-es évekre jellemző óriási szemüvegek, valamint kopasz feje mellett a nyalóka is a védjegyévé vált.

A retro sorozat egy bevezető mozival, a Marcus-Nelson című filmmel indult, majd az epizódok évtizedeken keresztül ültették képernyők elé a nézőket a vasfüggönyön innen és túl egyaránt.

A dörzsölt, cinikus, de lojális nyomozó úgy ismeri New Yorkot és az alvilági figurákat, mint a tenyerét. Kojak nem ismer lehetetlent, addig megy, amíg az aktuális ügyet fel nem göngyölíti, legyen az rablás, vagy akár gyilkosság. Jellegzetes szavajárása a bébi és a picinyem – így hívja barátait, de a bűnözőket is.

Theocrates „Theo” Kojak a Dél-Manhattani hadnagy karaktere egyből belopta magát a szívünkbe, akinek sok közös vonása volt Savalassal: Kojak megformálója, Savalas is görög származású volt, New Yorkban élt, és mindketten népes családot tudhattak magukénak.

Kojak stílusa lezseren elegáns: napszemüveget és kalapot hord, legelegánsabb kiegészítője pedig a Buick Century Regal kocsija.

Kojak karaktere valójában azért nyalókázott, mert az őt alakító színész, Telli Savalas le akart szokni a dohányzásról, ami végül nemcsak a színésznek, hanem a sorozatnak is jót tett: a nyalóka Kojak védjegye lett.

Kojak eredetileg 5 éven keresztül nyomozott New York utcáin, de Columbohoz hasonlóan sok ismétlést élt meg a sorozat, és még ma is imádjuk újranézni a részeket. Te is szeretted Kojaket?

Kojak Budapesten címmel paródia is készült:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top