Meghalt Vass Gábor, az ország egyik legismertebb szinkronhangja

nlc | 2021. Január 13.
Samuel L. Jackson és Sean Connery magyar hangja 64 éves volt.

Elhunyt Vass Gábor színész, az ország talán legismertebb szinkronhangja – adta hírül a Szinkronjunkie blog. Ő volt többek közt Samuel L. Jackson és Sean Connery visszatérő magyar hangja is. 

1956-ban született, kis híján villanyszerelő lett, ám egy magyartanár felfigyelt rá és támogatta, hogy tanuljon színészetet. A színművészeti tanulmányokat Várkonyi Zoltán legutolsó osztályában kezdte meg. A diploma megszerzése után a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, majd egy évre rá már Szegeden és budapesti Madách Színházban is játszott például az Egerek és emberekben, a Három nővérben és a Lear királyban, és ezek mellett több zenés darabban feltűnt: a My Fair Ladyben, a Hegedűs a háztetőn-ben, és a Szöktetés a szerájból című darabokban is – írja a blog. Élete egyik legmeghatározóbb szerepének a Németh László-féle Galilei címszerepét tartja, amit Ruszt József rendezésében adtak elő Veszprémben. Maga a rendező kérte fel őt telefonon, ő pedig azonnal elvállalta a szerepet, hiszen zseninek tartotta Némethet.

Szinkronszerepeit lehetetlen felsorolni. Samuel L. Jackson és Sean Connery mellett többször volt Nick Nolte, Bruce Willis és Ving Rhames magyar hangja is, illetve Russel Crowe-vé a Gladiátorban. 

A kiemelt kép forrása: Szinkronjunkie

További cikkek a témában

Exit mobile version