Rakonczay Gábor meggondolta magát, újra nekivágna a SUP-os óceánátkelésnek

nlc | 2021. Január 28.
Nem tett le a SUP-os óceánátkelésről Rakonczay Gábor, aki majdnem odaveszett a rekordkísérlete közben.

A hatszoros óceánátkelő hajós, Rakonczay Gábor egy saját maga által tervezett és épített, 5,5×1,5 méteres, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül szerette volna átevezni az Atlanti-óceánt a Kanári-szigetektől indulva. Ám 6 nappal az indulás után, kénytelen volt feladni az evezést, mentőhelikopterrel mentek érte.

A 39 éves extrém sportoló most a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány blogjának beszélt arról, hogy a kudarc ellenére újra megpróbálná a rekordkísérletet.

„Az ember néha elbukik, majd feltérdel és több alázattal megcsinálja. Per pillanat én is úgy gondolom, hogy fel fogok állni és újra bele fogok állni ebbe az egészbe. Pár napja ez például még nem volt meg, de úgy érzem, hogy kötelességem megcsinálni. Ha az ember be akarja fejezni a karrierjét, mondjuk ezt a sportot, akkor jó, ha egy jó eredmény után tudja abba hagyni. Nem egy aktuális bukás után, mert azt még cipeli magával.”

Rakonczay Gábor azt is elmondta, hogy a mostani kísérletével az volt a cél, hogy elmenjen teljesítőképessége határáig. Ez sikerült, de megtapasztalta, hogy vannak olyan élettani határok, amelyek nem mozgathatók. Ilyen például a nem alvás és a kihűlés, a hat nap alatt többször is hallucinált.

„Elmentem egy bizonyos határig, és hosszabb ideig ott tartózkodtam. Itt a negyedik és hatodik nap közötti időre gondolok. Különösen az utolsó 30 órában, de abban a bizonyos három órában már semmilyen befolyásom nem volt a dolgok kimenetelére. Ott már nem egy emberi lény voltam. A körülményektől függött, hogy mi itt egyáltalán tudunk-e beszélgetni vagy sem.”

Rakonczay Gábor azt még nem tudja, milyen formában, de alaposabban, több átgondolással újra nekimenne a rekordkísérletnek, és szeretné, ha maradna az alapkoncepció, a kabin nélküli evezés.

(Kiemelt kép: Facebook/Rakonczay Expedíciók)

Rakonczay rekordkísérlete az nlc-n:

Exit mobile version