Evita is itt alussza örök álmát – A Buenos Aires-i La Recoleta temető

M. N. | 2021. Április 01.
Hagyományos temető helyett inkább egy miniatűr városra hasonlít az Buenos Aires-i La Recoleta sírkert, melynek több síremlékéhez is hátborzongató legendák kapcsolódnak.

A Buenos Airesben található La Recoleta kétségkívül a világ egyik legszokatlanabb hangulatú temetője. A Recollect-rendi szerzetesek még a 18. század végén emeltek kolostort a területen, a rendet azonban 1822-ben feloszlatták, a kolostor kertjét pedig a város  első köztemetőjévé alakították át, Próspero Catelin francia építőmérnök tervei alapján. 

A temető különlegessége, hogy a beosztása, illetve maguk a síremlékek is leginkább egy város miniatűr épületeire emlékeztetnek. Mintegy 6400 síremlék található itt, a legkülönfélébb stílusokban: az ókori görögtől a barokkon és a neogótikán át a szecesszióig. A kripták és mauzóleumok jelentős részét válogatott, Párizsból és Milánóból importált alapanyagokból építették. A síremlékek egy része nagyon elhanyagolt állapotban van, sokat közülük azonban rendszeresen gondoznak, és főképp tehetős argentin családok a mai napig is temetkeznek ide.

A La Recoleta madártávlatból (Fotó: Getty Images)

Bunker, ami kripta

A temető számos híresség nyughelye, a legismertebb közülük is a Evita Perón. Az ikonikus elnökfeleség bebalzsamozott holtteste viszontagságos úton, több mint két évtizeddel a halála után került csak ide: ma öt méter mélyen, egy nukleáris bunkerhez hasonló módon megerősített kriptában őrzik, hogy többé senki se zavarhassa meg örök álmát. Ebben a temetőben pihen rajta kívül még többek között Paul Groussac író, Julio Rey Pastor matematikus, Luis César Amadori filmrendező, a székelyföldi származású Czetz János honvédtábornok, Luis Federico Leloir kémiai Nobel-díjas tudós, Carlos Saavedra Lamas Nobel-békedíjas politikus illetve egy sor egykori argentin elnök. Az ország kormánya 94 síremléket nemzeti történelmi műemléknek nyilvánított. 

La Recoleta temető

Akár egy város (Fotó: Getty Images)

La Recoleta temető

Evita Peron és családja síremléke (Fotó: Getty Images)

La Recoleta temető

(Fotó: Getty Images)

La Recoleta temető

Macskák járnak a sírok között (Fotó: Getty Images)

La Recoleta temető

(Fotó: Getty Images)

La Recoleta temető

A temető bejárata (Fotó: Getty Images)

Néhány síremlékhez legendák is fűződnek. Ilyen például Liliana Crociati de Szaszak sírja. A 26 éves nő 1970-ben az asztriai Innsbruckban volt nászúton a férjével, amikor egy lavina mindkettejüket megölte. Olasz emigráns szülei neogótikus stílusú sírt emeltettek a számára, melyet a gyerekkori szobájáról mintáztak és az esküvői ruháját viselő Liliana életnagyságú bronzszobra áll rajta, a kutyája, Sabú társaságában, aki szintén a házaspárral halt a lavinabalesetben. A sírkőre édesapjának lányához írt verse is felkerült.

Liliana Crociati de Szaszak síremléke (Fotó: Wikipedia)

Egy másik nevezetes síremlék Eugenio Cambaceres argentin író és Luisa Bacichi olasz táncosnő lánya, Rufina Cambaceres mauzóleuma. A történet szerint a lánynak a 19. születésnapján vallotta be a barátja, hogy megcsalta őt az édesanyjával. A lány ezt követően rosszul lett a szobájában, mire pedig rátaláltak, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Még aznap este eltemették, a sírból azonban sikolyokat véltek hallani a temető dolgozói. Mikor a síremléket megbontották, azzal szembesültek, hogy a koporsó elmozdult, a belsejében pedig karmolásnyomokat találtak, ami arra utalt, hogy a lány kómában lehetett, mikor eltemették, amikor pedig magához tért, megpróbált kiszabadulni. A segítség azonban nem érkezett időben és vélhetőleg szívinfarktusban valóban elhunyt.

Rufina Cambaceres síremléke (Fotó: Wikipedia)

Még több különleges temető

Exit mobile version