nlc.hu
Szabadidő

A Hollywood Forever temető története

Hollywood Forever, a legnagyobb sztárok nyughelye, ahol pávák sétálnak a sírok között

A Hollywood Forever temető nem csupán a szórakoztatóipar számtalan legendás alakjának nyughelye, de pezsgő kulturális központ is.

Hollywood egyetlen temetőjét, a Hollywood Forevert 1899-ben alapították 40 hektáron, melyet később további területekkel bővítettek ki. A sírkert a Santa Monica Boulevard-on fekszik, a Paramount Pictures Stúdió tömbjének tőszomszédságában.

Világsztárok nyughelye

Ebben a temetőben nyugszik a film- és a zeneipar számos legendás alakja, így többek között Judy Garland, Cecil B. DeMille, Jayne Mansfield, Maila Nurmi, Scott Weiland, Johnny Ramone, Dee Dee Ramone, Douglas Fairbanks, Yma Sumac, George Harrison, Mickey Rooney, Burt Reynolds és Chris Cornell is, de számos ikon, így például Alfred Hitchcock emléktáblája is megtalálható itt. 1952-ben az Elfújta a szél Mammy-jét alakító Hattie McDaniel is itt szeretett volna végső nyughelyre lelni, ám a temető akkor még szegregált volt, afroamerikai emberek nem temetkezhettek ide, a szabályt pedig csak hét évvel később oldották fel. Az Oscar-díjas színésznő 1999-ben kapott emléktáblát a temetőben. A sztárok mellett több ezer civil személy is pihen a különleges hangulatú sírkertben.

Cecil B. DeMille síremléke
Megnézem
Összes kép (8)

Pávák sétálnak a sírok között

A temetőben másfél évtizede tartanak pávákat: négy példánnyal kezdték, a számuk azonban az idők folyamán egyre csak nőtt. Ma már olyanok, mint a „temető őrei”, etetik, gondozzák és rendszeresen összeszámolják őket, saját házuk van és másfél havonta állatorvos is megvizsgálja őket. A halhatatlanság szimbólumaként is emlegetett madarak szabadon járnak-kelnek a sírok között és rendkívül népszerűek a látogatók körében. 

Johnny Ramone síremléke

Johnny Ramone síremléke (Fotó: Amy T. Zielinski/Getty Images)

Szabadtéri  mozi is van

Az urnafalaktól kezdve a hagyományos sírhelyeken át a kriptákig és mauzóleumokig számos különféle síremlék található a temetőben, az egyik legfigyelemfelkeltőbb mind közül Johnny Ramone, a The Ramones gitárosának saját, életnagyságú szobrával díszített sírja.

A temető Los Angeles egyik kulturális központjaként is funkcionál: filmvetítéseket, koncerteket, színházi előadásokat és más programokat is tartanak itt. Minden év november 2-án megtartják a Dia de Los Muertos fesztivált is, melyen alkalomhoz illő műsorokkal, művészeti kiállításokkal, foglalkozásokkal tisztelegnek a halottak emléke előtt.

A Hollywood Forever természetesen rengeteg turistát vonz, akik önállóan, a park virágboltjában is megvásárolható, részletes térkép segítségével is felfedezhetik helyet, de vezetett túrákat is tartanak a számukra. Mindemellett ugyanakkor a sírkert az eredeti rendeltetését is megtartotta: a mai napig is lehetőség van ide temetkezni, nem csupán hírességeknek, de magánszemélyeknek is.

Magyarok Hollywoodban

– Andy Vajna sírhelye a Pierce Brothers Westwood Village temetőben található. (Los Angeles)

– Lugosi Béla sírhelye a Holy Cross temetőben található. (Los Angeles)

– Tony Curtis nyughelye a Palm Memorial Parkban van. (Los Angeles)

– Hargitay Miklós sírhelye ismeretlen…

Még több különleges hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top