A teraszok nyitásával egyetért, de a mozikkal és a színházakkal még várna Szlávik János

Á.K. | 2021. Április 21.
A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint néhány napnyi kedvező adat után még korai a hurráoptimizmus. Ő nem nyitna nagy mértékben, de a teraszok, valamint az óvodák és iskolák nyitásával egyetért.

Szlávik János főorvos az ATV vendége volt, ahol a járványhelyzet jelenlegi állapotáról, valamint a nyitás lépéseiről mondta el a véleményét. Láthatóan csökken a szennyvízben mért vírusmennyiség, de sajnos nem kellő mértékben, ráadásul vannak városok, ahol emelkedést mutat, ezért a nyitás lépéseit komolyan át kell gondolni. Úgy gondolja, hogy néhány napnyi csökkenő adatra még korai lenne hagyatkozni.

Szlávik János egy tavalyi sajtótájékoztatón (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Az óvodák és iskolák nyitását jó döntésnek tartja, mert ugyan néha előfordul, hogy gyerekek is kórházba kerülnek a Covid miatt, nem ők számítanak a fő veszélyeztetettnek. A szabadtéri teraszok nyitását is indokoltnak tartja, a mozik, színházak nyitása azonban szerinte még túl korai lenne. Ennek okaként azt nevezte meg, hogy beltéren nagyon gyorsan terjed a vírus, és egy szuperterjesztő akár száz embert is képes lehet megfertőzni. Ha azonban védettségi igazolványokhoz kötnék a mozik és színházak nyitását, már tudná támogatni az ötletet. Elmondta továbbá, hogy általánosságban nem pártolja a fiatalkorúak oltását, azonban, ha a kutatási eredmények ennek szükségességét igazolják, kész módosítani az álláspontján. Szerinte gyerek nem lehet szuperterjesztő, de a 12-14 éves korosztálytól már növekszik a fertőzött gyerekek száma.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Exit mobile version