nlc.hu
Egészség

Indiai vírusmutáns Magyarországon

Virológus: Két hét, és nálunk is megjelenik a jóval fertőzőbb indiai mutáns vírus

Az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is. Nem kivétel az indiai mutáns sem.

Nagy-Britanniában több tucat olyan koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, amelyet a kórokozó új, indiai mutánsa okozott. Az eddig kidolgozott, Magyarországon is használt vakcínák védelmet nyújtanak az indiai mutáns ellen – idézi Rusvai Miklós víruskutatót az Infostart.

Koronavírus-mutáció

Mutáns tartalmazó koronavírus-minta (Fotó: Arnold/dpa)

Az indiai vírusmutáns egy úgynevezett kettős mutáns, vagyis a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, de ezek lényegesen nem befolyásolták sem a vírus terjedőképességét, sem a vírusnak az immunrendszerre gyakorolt hatását – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.

Rusvai Miklós úgy gondolja, az eddig kidolgozott vakcinák védenek az indiai változattal szemben is, vagyis nem történtek olyan mélyreható változások, amik miatt az eddigi oltási protokollt át kellene írni. Véleményét ezzel magyarázza: 

„Olyan pontokon történt a tüskefehérjén változás, ami nem érinti azokat a területeket, ahol az ellenanyagok képződnek, illetve azt sem, amivel a vírus hozzá kapcsolódik a fogékony sejtekhez. Remélem, hogy sem a terjedőképességben, sem a vakcinás védelem hatékonyságában nem látunk majd eltérést.” Elméletileg tehát kicsi az esélye annak, hogy ne védenének a vakcinák, vagy nagyobb lenne a terjedőképesség.

A szakértő kiemelte, hogy a mutánsok nagyon terjedőképesek, az indiai sem kivétel ez alól. Európa középső területén eddig csak a brazilt nem mutatták ki, a dél-afrikait és a britet igen. Az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is.

Legfrissebb koronavírus-híreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top