nlc.hu
Egészség

Indiai kettős mutáns koronavírus

Megjelent Európában az indiai kettős mutáns vírus

Egyelőre nem tudni, hogy a kettős mutációval rendelkező indiai koronavírus-változat ellen mennyire hatásosak a jelenlegi vakcinák.
Koronavírus-mutáció

Egy hónap sem kellett hozzá, és elérte Európát az Indiában megjelent, kettős mutációval rendelkező koronavírus-variáns. Angliában már 73 esetben, Skóciában pedig 4 esetben mutatták ezt a változatot – írja a Sky News.

A hivatalosan B.1.617 nevű variáns lehet az oka annak, hogy Indiában aggasztóan felgyorsult a járvány terjedése. Csütörtökön rekordszámú, több mint 200 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és az elmúlt napokban sorra megdőlt az új fertőzöttek napi száma.

A vírus tüskefehérjéjén lévő két mutáció a szakemberek szerint azért veszélyes, mert a vírus egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire hatásosak a kettős mutáns vírussal szemben.

Az indiai vírusváltozat európai megjelenése rámutat az utazási korlátozások hiányosságaira. Indiából ugyanis nem a legszigorúbb korlátozások szerint lehet belépni az Egyesült Királyságba, az otthoni karantén és a két teszt ugyanis nem jelent teljes elzárkózást a külvilágtól.

(Kiemelt kép: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ezért veszélyesek a vírusmutációk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top