nlc.hu
Aktuális

Brit mutáns vírus mutánsa

Biológus: „Le kell törni az oltásellenességet vagy elveszítjük a háborút a variánsokkal szemben”

Ha a brit mutáns mutánsa megjelenik hazánkban is, még a 80 százalékos átoltottság sem lesz elegendő...

Boldogkői Zsolt biológus szerint, ha a brit mutáns mutánsa megjelenik Magyarországon, a nyájimmunitáshoz szükséges 80 százalékos átoltottság sem lesz elegendő. A molekuláris biológus úgy véli: le kell törni az oltásellenességet vagy elveszítjük a háborút a variánsokkal szemben – írja az atv.hu.

Biológus: "Le kell törni az oltásellenességet vagy elveszítjük a háborút a variánsokkal szemben"

Képünk illusztráció. Biológus: „Le kell törni az oltásellenességet vagy elveszítjük a háborút a variánsokkal szemben” (Fotó: MTI / Vajda János)

Romániában a brit mutáns mutánsát azonosították, ami úgy tűnik, virulensebb és ellenállóbb az oltással szemben – írta meg korábban az Index. „Fel kell készülni arra, hogy ezzel is problémák lesznek” – mondta a brit mutáns mutánsával kapcsolatban Boldogkői Zsolt az ATV Híradójának.

Boldogkői szerint a vírus egyre jobban alkalmazkodik az emberi szervezethez. Szerinte ez a fertőzőképesebb és gyorsabban terjedő variáns, amely úgy tűnik, veszélyesebb a gyerekekre, akár itthon is megjelenhet. Ezért jó lenne letörni az oltásellenességet, különben

elveszítjük ezt az egész háborút a variánsokkal szemben

 

– fogalmazott Boldogkői, aki szerint a brit variáns egyik aminosav-változása befolyásolja a vakcinák hatékonyságát. 

Mint mondta, már a brit variánsnál is megváltozott egy olyan aminosav, ami megváltoztatja a vakcinák hatásosságát. A szakértő szerint a mutánsok megjelenése nem feltétlenül fogja azt eredményezni, hogy el is terjednek a világban, mert vannak véletlen tényezők is. Példaként hozta a kaliforniai variánst, amivel kapcsolatban nagy félelem alakult ki, de nem terjedt el. Hozzátette: lehet, hogy az oltási program akadályozta meg, de ezt nem lehet tudni.

A szakember úgy véli, el fogunk érkezni arra a pontra, amikor az átoltottság bizonyos régiókban nagyon magas lesz, a vírus ehhez alkalmazkodni fog, kedvezőtlen mutációk terjedhetnek el – írja a lap.

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. Némi segítség ehhez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top