nlc.hu
Egészség

A Sinopharm vakcina mellékhatásai

Vakcina kisokos: ezek a Sinopharm mellékhatásai

Cikksorozatunkban összeszedjük, miket tudunk az engedélyezett vakcinák hatékonyságáról és mellékhatásáról. Ezúttal az egyik kínai vakcináról, a Sinopharmról lesz szó.

A Sinopharm vakcinája hagyományos technológiával készült, inaktivált vírust tartalmazó vakcina. Eddig 14 országban kapott engedélyt, Magyarország mellett Bahreinben, Kambodzsában, Kínában, Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Marokkóban, Nepálban, Pakisztánban, Peruban, Szerbiában, a Seychelles-szigeteken és az Egyesült Arab Emirátusokban, március végén pedig kiderült, hogy megfelelnek a WHO követelményeinek. Az OGYÉI tájékoztatójában azt írják, hogy a gyógyszert feltételesen hagyták jóvá a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján. Magyarországon február végén kezdtek oltani az első, OGYÉI által engedélyezett kínai vakcinával.

Hogyan működik a Sinopharm vakcina?

Az OGYÉI tájékoztatója szerint a hatóanyaga inaktivált, elölt vírus, az 19nCoV-CDC-Tan-HB02 törzsből, amely erős immunválaszt generál. Nem okoz megbetegedést – mivel nem élő vírust tartalmaz –, és a védettség kialakulása után elkerülhető a koronavírus-fertőzés okozta súlyos, akár kórházi kezelést igénylő megbetegedés, elhalálozás.

Ahogy a többi hasonló módon működő vakcinánál, úgy a Sinopharmnál is két részoltásra van szükség a védettség megszerzéséhez, ezek beadása között 21-28 napnak kell eltelnie. Hogy ez a védettség ténylegesen meddig tart, arról egyelőre nincs adat, a legtöbb gyártó első körben 6-8 hónapra becsüli.

Házipatika egyik cikkében azt olvashatjuk, hogy az Egyesült Arab Emírségekből nemrég azt jelentették, hogy néhány oltottnál szükség volt egy harmadik dózis beadására, mert esetükben két részoltás nem bizonyult elegendőnek a védettség kialakulásához.  

Ezek lehetnek a Sinopharm vakcina mellékhatásai

Sinopharm vakcina (Fotó: nlc illusztráció)

Mennyire hatékony?

Jelenleg kevés adat áll rendelkezésre arról, hogyan alakul a hatékonyság, és milyen fokú védettséget szerezhetnek az oltással. A gyártó közlése szerint az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, az Egyesült Arab Emírségekben végzett klinikai vizsgálatok előzetes adatai szerint a hatékonysága 86 százalékos lehet. Az OGYÉI felhívja arra a figyelmet,  hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatokban résztvevő 60 évesek, vagy 60 évnél idősebbek aránya elenyésző, azaz egy százalék alatti volt. Egyelőre arról sincs hivatalos vizsgálati eredmény, hogy az új koronavírus-variánsok ellen mennyire hatékonyan véd ez a kínai vakcina. Az OGYÉI által közölt tájékoztatóban is áll, a gyártó 18 év felettieknek ajánlja, és vannak ellenjavallott esetek is, mint például:

  • bármely kezeletlen krónikus betegség,
  • éppen fennálló akut lázas állapot.

Nem ajánlják a szert azoknak, akik a vakcina bármely összetevőjére allergiásak, illetve várandós nőknek és szoptató anyáknak sem. Tervezett várandósság esetén ki kell várni, hogy a második részoltást követően leteljen a gyártó által javasolt két hónap.

Milyen mellékhatásokra számíthatunk a kínai vakcina esetében?

A fejfájástól kezdve a lázon, a fáradékonyságon, az aluszékonyságon át az ízületi fájdalomig, a nehézlégzésig és a köhögésig számos egészségügyi hatásra lehet számítani, de előfordulhat orrfolyás, hasmenés, hányinger, szédülés, szívdobogásérzés, szemfájdalom, az ízérzékelés elvesztése. A III. fázisú klinikai vizsgálat során egy embernél súlyos mellékhatásként hányinger és hányás jelentkezett, miután beoltották.

Utazhatunk külföldre vele?

Görögországba biztosan. Oda ugyanis kínai és orosz vakcina oltás után is mehetnek a turisták.

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak. 

Koronavírus-vakcinákról érthetően: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top