nlc.hu
Aktuális

A Pfizer-BioNTech oltás mellékhatásai

Vakcina kisokos: ezek a Pfizer-BioNTech vakcinájának mellékhatásai

Cikksorozatunkban összeszedjük, miket tudunk az engedélyezett vakcinák hatékonyságáról és mellékhatásairól. A Pfizer-BioNTech vakcinája volt az első koronavírus elleni vakcina, amivel oltani kezdtek Európában. A vakcina a legmodernebb mRNS technológiával készül.

Kilenc nappal az amerikai engedélyezés után az Európai Bizottság 2020. december 21-én engedélyezte az Európai Unió országaiban a Pfizer-BioNTech vállalat Comirnaty nevű vakcinájának használatát.  Ez volt az első koronavírus-vakcina, mely alkalmazási engedélyt kapott Európában és Magyarországon is. Az első szállítmány hazánkba december 26-án érkezett, és az egészségügyi dolgozókat kezdték oltani vele. Jelenleg 79 országban használják.

Hogyan működik a Pfizer-BioNTech Comirnaty vakcinája?

  • A Pfizer-BioNTech vállalat Comirnaty vakcinája a legmodernebbnek számító mRNS (a fejlesztésében nagy szerepe volt Karikó Katalin magyar kutatónak is) technológiával készült. Az mRNS vakcinák nem magát a vírusfehérjét, hanem annak hírvivő molekularészét, az mRNS-t tartalmazzák. Az oltást követően az mRNS-t a sejtjeink felveszik, és ennek hatására a kórokozó immunválaszt indító fehérjéi ellen a szervezetünk elkezd ellenanyagokat termelni, mintha a szervezetünk magával a vírussal találkozott volna. Mivel az emberi szervezet hosszú távon emlékszik a védőoltásra, ezért a védőoltás hosszú ideig védettséget biztosít számunkra.
  • A Pfizer-BionTech vakcináját két dózisban szükséges beadni. Az első és második adag beadása között eleinte 21 napot vártak, márciustól azonban 35 napos különbséggel adják be őket Magyarországon.
  • A Comirnaty vakcina teljes védettséget a második oltás beadása után egy héttel nyújt. Egyelőre nem ismert, meddig tart az oltás általi védettség.
Ezek lehetnek a Pfizer vakcina mellékhatásai

Pfizer vakcina (Fotó: nlc illusztráció)

Mennyire hatékony?

A Pfizer-BioNTech vállalat Comirnaty vakcinája már az első adag beadása után néhány nappal 52 százalékos védelmet nyújt, ami két hét alatt 80 százalékra növekszik. A maximális, 95 százalékos védelmet két héttel a második oltás beadása után kezdi el nyújtani a klinikai tesztek alapján. A jelenleg hazánkban tomboló brit variánssal szemben is hatékony, ezt pedig nemcsak klinikai, hanem az izraeli lakosság beoltásán alapuló kutatások bizonyították. Eszerint 90 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a tünetmentes megfertőződést, 92 százalékban akadályozta védett a dokumentált Covid-megbetegedéstől és 94 százalékban a tüneteket produkáló megbetegedéstől. A klinikai tesztek alapján a súlyos megbetegedéstől 100 százalékban megvéd.

A Comirnaty vakcináját a várandós nőknek és a szoptatós anyáknak nem ajánlották, de március 26-tól változott a szakmai protokoll, és már őket is szabad oltani vele. Bár hazánkban egyelőre a kiskorúakat még nem oltják egyetlen vakcinával sem, a Pfizer-BioNTech vakcina úttörő a kiskorúakon végzett oltások tesztelésében is: ez a vakcina volt az első, amit a 16-18 éves korosztály beoltására javasoltak, és egy hete már azt is tudjuk, hogy az izraeli tesztek alapján a 12-15 éves korosztálynak is biztonsággal beadható.

Milyen mellékhatásokkal számolhatunk a Pfizer-BioNTech vakcinája esetében?

Bármely koronavírus vakcinának lehetnek mellékhatásai, és ez alól a Comirnaty vakcina sem kivétel. A koronavirus.gov.hu tájékoztatója szerint a legjellemzőbb oltási reakciók közé tartozik az oltás helyén megjelenő fájdalmas duzzanat, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetén bőrpirosodás az injekció beadásának helyén és az émelygés. Nagyon ritkán előfordulhatnak megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság és viszketés az injekció beadásának helyén. Az átmeneti mellékhatásokat fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerekkel tompíthatjuk. A mellékhatások a kutatások szerint a második adag beadása után jelentkeznek gyakrabban.

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak.

Koronavírus-vakcinákról érthetően:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top