nlc.hu
Egészség

Kismamák koronavírus elleni oltása Magyarországon

Elindult a kismamák oltása, és a káoszt most sem lehetett megúszni

Múlt héten jelentették be, hogy Magyarországon elkezdik beoltani a várandós kismamákat is koronavírus ellen, és a Semmelweis Egyetem létre is hozott oltópontokat. Egyelőre azonban nem mindenkinek tiszta a kép, mi a helyzet például a szoptató kismamákkal? Hol lesznek az oltópontok?

Március 26-án bejelentették, a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, az eddig rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis nincs komolyabb akadálya annak, hogy ők is megkaphassanak bizonyos vakcinákat. Ez azért is fontos, ugyanis a hivatalos közlemény szerint a körükben magasabb a súlyos koronavírus-betegség és a szövődmények kockázata, illetve – ezt már mi tesszük hozzá – vannak bizonyítékok arra is, hogy a beoltott anyukák gyermekeiket is védik, az antitestek ugyanis átkerülnek az ő szervezetükbe is.

Szabad a vakcina!

A közlemény szerint az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni, és felhívták a figyelmet arra, hogy az oltást kérő várandós kismamának a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztráció után a háziorvosánál kell jelentkeznie, ő gondoskodni fog az oltás megszervezéséről. Még maga Orbán Viktor is hangsúlyozta szokásos péntek reggeli interjújában, hogy van erre lehetőség.

Foglalkoztunk a várandósokkal, ma a szakemberek azt közölték, hogy a Pfizerrel és a Modernával be lehet oltani őket

– jegyezte meg a miniszterelnök, és arra kérte az érintetteket, regisztráljanak az oltásért. (Igaz, a Telex szerint a  koronavirus.gov.hu oldalon általános tájékoztatót még nem sikerül hozzáigazítani a fejleményekhez, a különféle vakcinákkal kapcsolatos tájékoztatókban egymással ellentétes információ szerepel a várandós anyák oltásával kapcsolatban, egy ponton például az olvasható, hogy jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek az oltás nem javasolt.)

És hogy miért vonták be az egyébként is leterhelt háziorvosokat a folyamatba? Mert „a várandós anya és a magzat egészsége védelme érdekében mindenképpen szükséges előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról”.

A bejelentés napján a Semmelweis Egyetem felhívta a figyelmet, március 27-től extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk. Mint írták, az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint az NNK eljárásrend alapján a háziorvosuk által beutaltak kaphatják meg a vakcinát, pontosabban a kormányzati oldalon már regisztrált várandósok a háziorvosok vagy a nőgyógyászuk által kiállított ajánlással érkezhetnek az oltópontokra, míg a szoptató anyukák az egyetemen történt szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentéssel. A szülés után egy évvel a védőnő igazolása szükséges a szoptatás tényéről. 

Az oltás első napján rengetegen jelentek meg az oltópontokon, szombaton késő délutánig közel ezer oltást adtak be az egyetem munkatársai, bár ennél kevesebbet terveztek, de sok várakozó miatt úgy döntöttek, nem küldik el a jogalap nélkül érkezőket, és beoltottak mindenkit, aki érkezett, azt is, aki figyelmen kívül hagyta egyértelmű kérésüket.

Az egyetem még aznap délután újabb közleményt adott ki, miszerint vasárnaptól csak a várandósokat oltják, és közülük is csak azokat, akik regisztráltak oltásra, van beutalójuk, plusz terhesgondozási kiskönyvük is, a szoptató anyukák pedig a következő hétre kérjenek maguknak időpontot.

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy a fővárosban és vidéken hol lesz még módjuk beoltatni magukat az édesanyáknak, Novák Katalin egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében annyit írt, hogy minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós kismama előzetesen maga is tud majd időpontot kérni az oltásra. „Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén közzé tesszük a koronavirus.gov.hu honlapon” – tette hozzá.

A szombati, kissé kaotikus budapesti helyzet után sem lett sokkal tisztább a kép, a hétvégén a kismamák Facebook-csoportokban kezdték el vadászni azokat a telefonszámokat, amiken be lehet jelentkezni oltásra. Az éppen második gyermekével várandós Katalin is így tett.

„Öt napja voltam a háziorvosomnál, aki azt mondta, szerinte is valószínű, hogy hamarosan oltani fogják a terheseket, de ő eddig semmi hivatalos jelzést nem kapott arról, hogy lehet. Négy napja egy ismerős átküldött egy screenshotot arról, hogy a magán-nőgyógyásza kitette a Facebookra, milyen telefonszámokon lehet jelentkezni az oltásra hétfőtől. Három napja aztán beoltottak boldog-boldogtalant, és tele voltak a terhescsoportok infókkal, hogy melyik klinikán hova kell menni, és ott lehet, hogy még van oltás, de lehet, hogy már fölösleges sorban állni – és azzal, hogy ki tudott magának még a hétvégén időpontot foglalni a csak hétfőtől hívandó telefonszámokon. Mind a négyet felhívtam vasárnap reggel óta körülbelül nyolcvanszor. És egyetlenegyszer csengett ki a négyből egy, de akkor sem vették fel. A háziorvosomat felhívtam beutalóért, megkaptam, de azt mondta, esélyem sincs oltásra, ha előtte nem foglalok időpontot. Amit nem lehet, mert effektíve nincsenek felkészülve arra, hogy ennyi terhes meg szoptató nő telefonálgasson nekik”

– írta Katalin, aki hozzátette, felháborítónak tartja, hogy Facebook-csoportokból előbb tudott információt szerezni, mint a háziorvosa, aki egyébként a rendelési idő 70 százalékát azzal kell töltse, hogy embereknek könyörög, jöjjenek oltásra orosz meg kínai vakcinával.

Most nem tudom mi lesz, egy rokonomnak szólt a háziorvosa, hogy próbálkozzunk ma az egyik klinika oltópontjánál, úgyhogy megnézzük

– zárta sorait. Katalin azóta újból írt nekünk, sikeresen megkapta a vakcinát, minden nagyon gyorsan és profin zajlott az oltóponton. „Odamentünk, ellenőrizték, tényleg terhes vagyok-e, öt perc múlva megkaptam az oltást. Mindenki kedves, udvarias, segítőkész volt.”

Oltást kap a kismama

Káosz a várandós és szoptató anyukák oltása körül (Fotó: Getty Images)

Mi a helyzet a szoptató anyukákkal?

További bizonytalanságot okoz az, hogy miközben a hivatalos tájékoztató oldalon csak várandós kismamákról volt szó, de az egyetemen szoptató anyukákat is elkezdtek oltani. És hogy tovább bonyolította a helyzetet, hogy kedden reggel közzétette az Országos Kórházi Főigazgatóság a dokumentumot, amellyel igazolhatja a védőnő, hogy egy anya még szoptat, így jogosult a koronavírus elleni oltásra, majd az el is tűnt.

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének oldalán is kiadtak egy hírt arról, mint írták, hozzájuk is több bejelentés érkezett arról, hogy a dokumentum nem elérhető. „Érdeklődésünkre azt mondták, hogy napokon belül egy részletes tájékoztató, illetve eljárásrend fog megjelenni.” Egy nappal korábban, vagyis március 29-én kiadott tájékoztatójukban mindenesetre még ez állt. „A várandós anyák előzetes regisztráció után, háziorvosi vagy szülész orvosi javaslattal olthatók. A szoptató édesanyák előzetes regisztráció után, háziorvosi vagy szülészorvosi javaslattal, időpont-egyeztetést követően, a szülésről szóló zárójelentéssel, a jelenlegi szoptatás tényéről, védőnő által kiállított igazolással érkezzen az oltópontra.”

A szoptatást igazoló dokumentum eltűnésének napján a kormányzati oldalon azt írták, hogy a háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, hogy a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása. Ugyanezen a napon viszont az ATV Híradójának a XIII. kerületi háziorvos azt nyilatkozta, egyelőre nem kaptak végrehajtási utasítást a kismamák oltásához, nem tudja, melyik oltópontra küldheti őket, és utasítás hiányában a Semmelweis Egyetemre adott ki néhány beutalót.

És akkor ott vannak ugye a szoptató kismamák. Az RTL Klub Híradójának egyikük elmondta, hozzá hasonlóan biztosan sokan vannak, akiknek nem könnyű a helyzete a sok ellentmondó információi miatt. Hozzátette, neki sikerült beszélnie az orvosával, aki azt mondta, semmilyen hivatalos tájékoztatót nem kapott arról hogy a szoptató anyákat előre lehetne venni, ami biztos, hogy mostantól nem ellenjavallott nekik is beadni az oltást, és majd akkor kerülhet sorra, amikor életkora alapján ő következik. És nem ő az egyetlen, aki így járt, az ismeretségi körben is van szoptató kismama, aki szerette volna most beoltatni magát, de ugyanezt a választ kapta.

Sírni tudnék

 – ezt írta a Szabad Európa egyik olvasójának a háziorvosa, aki megpróbált neki segíteni abban, hogy szoptató anyukaként megkapja az oltást. Az utóbbi pár napot gyermeke édesapjával együtt ők is azzal töltötték, hogy próbáltak eligazodni az információkban, és ebben sajnos a szakemberek sem feltétlenül tudtak neki segíteni. „A háziorvos is többször jelezte, hogy nem kapott semmiféle utasítást, ő is a betegein és a sajtón keresztül tájékozódik. Van olyan ismerősünk, akinek a háziorvosa erre hivatkozva, mondván, hogy nincs hivatalos tájékoztatás, nem is foglalkozott a kismama kérésével.”

De nemcsak a hétvége volt tele meglepetésekkel, hétfőn például az derült ki az orvosnál, hogy az oltópontnak, ahova a beutalót írta volna, nem létezik OEP-azonosítója, de végül megoldották, és az anyuka el is ment az oltópontra, ahol viszont nem kapott vakcinát, arra hivatkoztak, hogy nem foglalt időpontot. „Tíz perccel később odajött egy jól öltözött úriember, az oltópont vezetője, és közölte, hogy menjünk haza, nincs itt semmi látnivaló, ő nem tud és nem szeretne semmit tenni. Állítása szerint a háziorvos feladata lett volna a nem létező telefonszámot a hétvége/munkaideje alatt hívogatni, és a kismamák számára időpontot foglalni. Úgy hogy a háziorvos továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást, egész hétvégén dolgozott, és saját bevallása szerint a koronavírusos betegeire sincs elég ideje” – áll a beszámolóban. A következő nap, vagyis kedden a szoptatási igazolás megszerzése okozott nehéz perceket, de végül lett beutaló és igazolás is, ám rájuk telefonált a háziorvos, hogy „minden sztornó, újratervezés van”.

Oltópont vagy rendelő?

Ennek ellenére nem teljesen reménytelen a helyzet, Varga Dániel, Diósd háziorvosa elmondta: ő már a napokban megkapja az oltóanyagot, amivel a terhes kismamákat oltják, és ha marad a vakcinából, akkor a szoptató anyukákat is sorra keríti, egy pomázi háziorvos szerint egyelőre neki nem lesz módja erre, 12 oltást kap, és ezt jelentkezési sorrendben osztja ki. Vagyis úgy tűnik, itt is praxis- és vakcinafüggő, hogy ki mikor kerül sorra. Hogy van egy kis játéka a rendszernek, azt tulajdonképpen hivatalosan is elismerték, pontosabban azt írták a koronavírus.gov.hu oldalon a várandós anyukák vakcinációjáról, hogy a kismamák

az oltásukat vagy kórházi oltóponton (Pfizer vakcina) vehetik fel, vagy amennyiben rendelkezésre áll Moderna vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is. Az oltás helyszíne és időpontja nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is.

A keddi napon az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Koronavírus Sajtóközpontnál rákérdeztünk, hogy a szoptató kismamák is előrébb kerültek-e a prioritási listán, soron kívül olthatók-e ők is a biztonságosnak talált vakcinákkal vagy a szoptatás ténye a sorrendre nem, csak a beadható vakcinára van hatással,  illetve, hogy ők hogyan juthatnak oltáshoz, mi az eljárás menete, lesz-e a korhatár a gyermekeket illetően, vagy elegendő igazolni a szoptatás tényét, de egyelőre nem kaptunk választ. 

A Másállapotot a szülészeten Facebook-csoportban mindeközben közzétettek egy levelet, amit Müller Cecília írt kormánymegbízottaknak,  és amit el kell juttatniuk a területileg hozzájuk tartozó oltóorvosoknak. A levélben többek között az áll, hogy a szoptató édesanya oltható, de a szoptatás önmagában nem kockázati tényező, a védőoltás beadását az oltási csoport munkarendjének megfelelően szervezik meg a háziorvosaik, amennyiben az anyukák regisztráltak, és a leírtak alapján úgy tűnik, egyéb igazolásra nincs szükségük. Az RTL Klub Híradójának az országos oltási munkacsoport egyik tagja megerősítette, ez azt jelenti, hogy a szoptató anyukákat nem sorolják előre, de nyilván az ő esetükben is figyelembe kell venni a kockázatot jelentő betegségeket, és ezek alapján ők is előnyben részesíthetők.

Legfrissebb hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top