nlc.hu
Otthon

Orbán Viktor az újraindításról

Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz

A miniszterelnök arról viszont nem bocsátkozna jóslatokba, hogy mikor ér csúcsra a harmadik hullám.

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában elmondta, nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot a harmadik hullámban, hanem milyen gyorsan indulunk onnan lefele, és ezzel kapcsolatban egyelőre nem bocsátkozna jóslatokba. A miniszterelnök ismertette az új adatokat, csütörtökön 275 halálos áldozata volt a járványnak Magyarországon, 11823-an igényelnek kórházi ellátást, és 1480 beteg van lélegeztetőgépen. Hozzátette, a járvány legnehezebb heteit éljük a brit mutáns miatt, ami háromszor annyi embert tud megfertőzni.

Amikor arról kérdezték, hogy mire lehet számítani a húsvéti ünnepekkel kapcsolatban, elmondta, hogy a következő hónapokban sokkal több vakcina áll majd a rendelkezésünkre, és májusban lesz az országban a legtöbb védőoltás. „Tudom, hogy szabad nyarunk lesz” – jegyezte meg. Később, a témára visszatérve megjegyezte, valószínűleg lesznek olyan rendezvények, ahova csak a védettségi igazolvánnyal lehet majd ellátogatni, de addigra a korlátozások java már nem lesz érvényben.

Ami az újraindítást illeti, megerősítette, hogy egyelőre nem vagyunk abban a helyzetben, hogy újranyissunk, mert egyelőre túl magasak a fertőzési számok. Hozzátette, a napokban szó volt a boltok működési rendjének megváltoztatásáról, arról hamarosan döntés születik, és ma vagy szombaton a Magyar Közlönyben is megjelenik a határozat. Orbán Viktor szerint négyzetméter alapú szabályozás lesz, ami sorban álláshoz vezethet, ezért felmerült, hogy tovább lehessenek nyitva, ez pedig együtt jár azzal, hogy tovább lehet majd az utcán is tartózkodni, ha mondjuk az üzleteknek este kilenckor kell bezárni, akkor valószínűleg 10-kor kezdődik majd a kijárási tilalom. „Küzdelem zajlott a  fodrászokért meg a szépségiparban dolgozókért, hogy azok kinyithassanak, de a járványügyi szakemberek mereven ellenállnak” – fűzte hozzá.

Reményei szerint az iskolákat április 19-én lehet majd megnyitni, mert addigra be lesznek oltva a védőoltásra regisztrált pedagógusok. Eddig 102 ezer iskolai dolgozóból 20 ezret oltottak, de szerinte április 10-ig a fennmaradó 82 ezer pedagógust beoltják. Orbán Viktor hangsúlyozta, amíg nincsenek beoltva azok a 65 év felettiek, akik kérték a védőoltást, nem lehet nyitásról beszélni. Az ország annyit ér, ahogyan bánik az idősekkel, tette hozzá. „Foglalkoztunk a várandósokkal, ma a szakemberek azt közölték, hogy a Pfizerrel és a Modernával be lehet oltani őket” – jegyezte meg a miniszterelnök, és arra kérte az érintetteket, regisztráljanak az oltásért.
 

Cikkünket frissítjük.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én (Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Magyarországi hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top