nlc.hu
Család

Beoltják a tanárokat is az iskolák nyitása előtt

Gulyás Gergely: legkorábban április 12-én vagy 19-én nyithatnak újra az óvodák és az iskolák, előtte beoltják a tanárokat is

Tegnap ugyan rekordszámú halottja (272) volt a koronavírus-járványnak idehaza, de április közepén már jöhet a nyitás a magyar kormány szerint. Ennek feltétele, hogy elérjük a 2,5 millió beoltott embert, mert akkor a legveszélyeztetettebb korosztály már védett lesz.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy jelenleg 11 760 fertőzöttet kezelnek most kórházban, és 1467-en szorulnak lélegeztetőgépre. Sajnálatos rekord állt be az elhunytak számában: 272-en hunytak el tegnap a járványban. A fertőzöttek száma egész Európában növekszik. Gulyás Gergely szerint bár a helyzet súlyos, az egészségügy még bírja a terhelést: 1678 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre, és több mint tízezer sima kórházi ágy, és ez még tovább bővíthető. A munkaerő bővítéséről is gondoskodtak: rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában, és mindent megtettek azért, hogy minél több segítség behívható legyen. A kormány szerint megoldást csak a védőoltás jelenthet. Jelenleg 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki még nem regisztrált, őket Müller Cecília levélben keresi meg. A védőoltások működnek, ami abból is látszik, hogy egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma a védőoltások beadása után. Áprilisban minden korábbinál több vakcina érkezik majd. A halálozások 80 százaléka az idősekhez kötődik, ezért is lesz lehetőség a nyitásra az átoltottságuk után.

Gulyás Gergely március 22-én (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Gulyás Gergely március 22-én (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A kormány terve az, ha a két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, az iskolák és középiskolák is. Ez legkorábban április 12-én vagy 19-én következhet be. A nyitás előtt be fogják oltani a tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat is: arra kérik őket, hogy regisztráljanak, mert a dolog önkéntes alapú. Május elején írásbeli, június elején szóbeli érettségik lesznek. Vizsgálják, hogy ez milyen formában jöhet össze, a vakcinaszállítmányok érkezésétől és az átoltottságtól függ.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy ha egy háziorvosnál elfogytak azok az idősek, akik hajlandók lennének beoltatni magukat, akkor felhívhatja a fiatalabb krónikus betegeket, és ha ők is elfogytak, jöhet mindenki más. Ebben a háziorvosoknak nagy szabadságot adnak. Egy másik kérdés kapcsán elhangzott, hogy felülvizsgálni készülnek a kismamák, terhes nők oltásának tilalmát: erről néhány napon belül döntés születhet.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top