nlc.hu
Egészség

Leállították az AstraZeneca használatát német városokban

Leállították az AstraZeneca használatát Berlinben és Münchenben

Az AstraZeneca koronavírus-vakcinát várhatóan csak a 60 év fölöttieknek fogják beadni.

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik AstraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

A 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből. A vakcina használatát szabályozó előírásokat egy új szakmai és hatósági állásfoglalás alapján alakítják majd ki.

AstraZeneca vakcina

AstraZeneca koronavírus-vakcina a végleg bezárt berlini Tegel repülőtéren kialakított oltóponton 2021. február 10-én (Fotó: KAY NIETFELD / dpa-pool / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az oltási bizottság egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca-féle oltást. Fiatalabbaknak kizárólag a kezelőorvos, háziorvos külön javaslatára, és alapos felvilágosítás után hozott egyéni döntés alapján javasolt a szérum alkalmazása.

Az első adaggal már beoltottak ügyében április végére lesz elég vizsgálati adat ajánlás készítéséhez – áll a több német hírportálon ismertetett dokumentumban.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a Paul Ehrlich intézetnél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolat mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek.

Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a Covid-19 ellen, 2,7 milliót az brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából.

(MTI)

(Kiemelt kép: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance via AFP)

Aggodalmak az AstraZeneca vakcinája körül:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top