nlc.hu
Trend

Az AstraZeneca tájékoztatója oltás utánra

Az AstraZeneca kiadott egy tájékoztatót, milyen tünetekre érdemes figyelni az oltás után

Elővigyázatosságból kiküldött az orvosoknak egy tájékoztatót az AstraZeneca.
AstraZeneca koronavírus-vakcina

A vérrögképződésről szóló hírek miatt orvosoknak szóló tájékoztatót adott ki az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben – vette észre a 444.

A Fontos gyógyszerbiztonsági információ című dokumentumban az áll: az AstraZeneca „alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között”.

Ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a vérrögképződés és az alacsony vérlemezkeszám jeleit és tüneteit.

Emellett figyelmeztetni kell az oltottakat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha az alábbiakat tapasztalják az oltást követően:

  • nehézlégzés,
  • mellkasi fájdalom,
  • lábduzzanat,
  • tartós hasi fájdalom,
  • súlyos vagy tartós fejfájás,
  • homályos látás,
  • néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzés, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

A dokumentumban felidézik, hogy AstraZeneca oltásával kapcsolatban több európai országban jelezték, hogy a beadás után vérrögképződést jelentettek, amelyek között nagyon ritkán előfordultak súlyosabb esetek is. Ennek hatására több európai államban ideiglenesen felfüggesztették a vakcina használatát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatásosnak és biztonságosnak minősítette az oltást, és a vizsgálatok szerint a vakcina nem növeli a tromboembóliás esetek, sem a vérrögképződés kockázatát.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

AstraZeneca az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top