nlc.hu
Egészség

Olaszország is felfüggesztette az AstraZeneca vakcináját

Olaszország is felfüggesztette az AstraZeneca koronavírus vakcinájának használatát

Ők az ötödik EU tagország, ahol ez megtörtént.

Március 15-én eddig két hírt közöltük az AstraZeneca koronavírus-vakcinájáról. 

  1. Itt a gyártó újabb közleménye: az AstraZeneca szerint nincs tudományos adat arról, hogy az oltás vérrögképződést okozna
  2. Németországban felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát

Délután 5 óra után pedig az MTI hozta le a hírt, miszerint elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) hétfőn bejelentette az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból. Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát. 

astrazeneca ampullában

Fotó: Profimedia

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. Korábban Szicíliában függesztették fel at AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően. Az új koronavírus (Sars-CoV-2) ellen védő brit-svéd gyógyszergyártó társaság terméke használatát az olasz egészségügyi hatóságok 65 év felett is engedélyezték. Az utóbbi hetekben a pedagógusok, fegyveres és rendfenntartó erők tagjainak beoltására használták.

UPDATE: FRANCIAORSZÁG IS FELFÜGGESZTETTE AZ ASTRAZENECÁT: 

Az MTI szerint hétfőn Franciaországban is az AstraZeneca oltások felfüggesztéséről döntött a kormány. Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top