nlc.hu
Egészség

Az AstraZeneca vakcina Németországban felfüggesztve

Németországban felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát

Egy szövetségi szakhatóság javaslatára döntött így az ország vezetése.

Közleményt adott ki hétvégén az AstraZeneca, melyben hangsúlyozták, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely arra utalna, hogy a vakcina alkalmazása bármilyen korcsoportban, bármelyik országban, bármelyik nem tagjai között, illetve bármelyik oltóanyag-szállítmány esetében növelné a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis (DVT) vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának kockázatát. 

astrazeneca vakcina ampullában

Fotó: Profimedia

Arról már eddig is hallhattunk, hogy Németország kétkedve tekint az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájára, és jelenleg fel is függesztették az ezzel való oltást az országban. Az MTI szerint elővigyázatosságból döntöttek így azok után, hogy az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet hétfőn kiadott ajánlására döntöttek. A miniszter közölte, hogy az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés  közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát.

Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

UPDATE 18:55: Olaszország és Franciaország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát

Káosz itthon az oltások körül: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top