nlc.hu
Életmód

Falus András: a fiatalok a mutáns koronavírus új célpontjai

Kiderült, miért a fiatalok a mutáns koronavírus új célpontjai

Míg az első és a második járványhullámban a 65 év felettieket, a mostani harmadik hullámban leginkább a 40-es korosztályt érinti a Covid-19 betegség. Erről pedig az új koronavírus-mutációk tehetnek.
Falus András, immunológus

Egyre fiatalabbakat dönt le a lábáról a koronavírus. Falus András immunológus azt mondta az InfoRádiónak-nak, elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani súlyosabb következményeket elszenvedő betegek tavaly már áteshettek a járványon, csak akkor enyhe tünetekkel vagy éppen tünetmentesen.

Az immunológus elmondta: az eredeti vírusvariáns mára egy genetikai változáson ment keresztül, megváltozott a vírus stabilitása, és kiterjed az úgynevezett poszt-Covid hatása olyan betegekre is, akik talán már átestek a betegségen.

„Azzal, hogy a vírus erősebben kötődik, a fiatalok elvileg erősebb immunrendszerét is át tudja játszani.”

– magyarázta a szakember, és kockázati faktorként említette az egészségtelen életmódot, az elhízást, valamint kiemelte a dohányzást.

Mutánsok mindenhol

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, több mint tízezer vírusminta genetikai elemzésével 771 koronavírus-mutánst mutattak ki Indiában, köztük egy olyan új variánst is, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek, így az egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben. Mivel a vírusvariánsok közül azok tudnak a leginkább szaporodni, melyek fertőzőbbek, vagy amik ellen az emberi szervezet kevésbé hatékonyan tud védekezni, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra. Így vált domináns mutációvá Európában a fertőzékenyebb brit variáns, és ezért terjed globálisan is az ellenállóbb dél-afrikai változat is.

Fotó: MTI

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top